Spierballenkwark is vooral stoere mannenmarketing

De zuivelindustrie heeft een ingrediënt ontdekt om de sportieve man aan de kwark te krijgen: eiwit. De verpakking suggereert extra eiwit, maar in gewone kwark zit bijna net zoveel.

Wat zuivel al niet vermag. Er is nu kwark en yoghurt met eiwit. Zuivelproducent Arla heeft een nieuw merk: PROTEIN Powered By Melkunie. Een voedingssupplement voor bobybuilders? Nee, het zijn bakjes vruchtenkwark en -yoghurt met grote cijfers op de verpakking. 20 gram eiwit per 200 gram!

Eiwit is het nieuwe unieke verkoopargument van zuivel, niet alleen bij Arla. In de aanloop naar de Olympische Spelen lanceerde grote concurrent Campina al smaakjeskwark met het stempel ‘rijk aan proteïne’ en haalde Epke Zonderland erbij. Ook Arla werft het sportvolk: „Proteïne draagt bij aan de groei van spiermassa, dus tussen de work-outs door kun je wel een extra portie gebruiken.”

Ze hebben wel een punt, vindt spieronderzoeker Luc van Loon van het academisch ziekenhuis MUMC in Maastricht. „Een portie van 20 gram eiwit onmiddellijk na fysieke inspanning verbetert het spierherstel.”

Gewone sporters hebben voldoende aan gezond eten.

Hij stuurt een onderzoek uit 2012. Mensen die stevig (3 à 4 keer per week) krachttrainen, hadden op de lange termijn meer toename in spiermassa en spierkracht als ze extra eiwit aten. Uit ander onderzoek blijkt dat een portie van 20 gram, direct na het sporten, het maximale effect geeft. „Nog meer heeft geen zin.”

Het Voedingscentrum is iets voorzichtiger: het vindt zo’n portie eiwit na het sporten alleen iets voor krachtsporters die écht zwaar trainen, en minstens 4 keer per week. Gewone sporters hebben voldoende aan gezond eten.

Toch gaan ze er bij Arla vol in. Want ‘eiwit voor sporters’ biedt kansen om een heel nieuwe doelgroep aan zich te binden in de lastige zuivelmarkt: mannen. Stoere, in luxe geïnteresseerde mannen. Kijk maar. Kleur van het etiket: zwart. Taal: Engels. Social media: #purekracht. Zelfs de ingrediëntenlijst doet mee. Suikers klinken ongezond, dus zit er ‘geconcentreerd druivensap’ in de Protein-fruitkwark. Als zoetstof neem je stevia, want dat is plantaardig. In de aardbeienkwark zit als uitsmijter ook nog een piepklein beetje van een ingrediënt waar niemand ooit van gehoord heeft: ‘aroniaconcentraat’. Dat is geconcentreerd sap van de appelbes (Aronia), een bessensoort waar fitnesswebsites dol op zijn.

Het is knappe marketing, zeker omdat je voor eiwit echt geen kwark in een stoer zwart bakje nodig hebt. Die 10 procent in Arla’s nieuwe vruchtenkwark is nauwelijks meer dan andere magere kwark, die 8,5 à 9,5 procent eiwit bevat. Campina’s proteïnekwark is met 9,2 procent al helemaal niets bijzonders. En de ‘eiwit’-yoghurt met mango en ananas van Arla komt zelfs niet verder dan 7,5 gram eiwit per 100 gram. En trouwens: die 20 gram eiwit zit ook in 167 gram hüttenkäse, 105 gram cashewnoten of 87 gram kipfilet. #netwat jelekkervindt.