In de marge van het Spaanse tennis werden partijen gefixt

Manipulatie tenniswedstrijden

De Spaanse politie heeft 34 mensen aangehouden die tenniswedstrijden zouden hebben gemanipuleerd. Het betrof kleinere toernooien.

Foto Koen Suyk/ANP

De Spaanse tenniswereld is opgeschrikt door een grootschalige politieactie waarbij 34 personen zijn gearresteerd in verband met het manipuleren van partijen. Bij deze zogenaamde Operación Futures zijn zes tennissers opgepakt, die door heel Spanje toernooien hebben gespeeld. Het gaat daarbij om partijen in de marge van het professionele tennis. Namen van tennissers zijn niet bekendgemaakt, maar er zouden geen internationale toppers worden verdacht.

De Spaanse Guardia Civil is anderhalf jaar bezig geweest het netwerk bloot te leggen van spelers, coaches en handlangers die zich bezig hielden met het manipuleren van wedstrijden om er via het gokcircuit geld mee te verdienen. Het zou daarbij gaan om een totaalbedrag van circa een half miljoen euro.

De meeste arrestaties vonden plaats in de steden Sevilla en La Coruña. Van daaruit zouden kopstukken, waaronder een oud-prof van 35 jaar, de organisatie sturen. De manipulatie zou plaats hebben gevonden bij zeventien verschillende toernooien in steden als Sevilla, Madrid, La Coruña, Pontevedra, Córdoba, Almería, Huelva, Cáceres, Barcelona en Badajoz.

Semi-professionele tennissers werden ingezet om andere tennissers te bewegen met opzet een game, een set of een servicebeurt te verliezen. Bij geen van de ontdekte gevallen ging het om een eindresultaat. Als de tennissers akkoord gingen zorgden anderen ervoor dat via online wedkantoren geld werd ingezet. De tennissers deelden daarna mee in de opbrengsten. Volgens de Spaanse politie werd het vaakst gebruik gemaakt van het wedkantoor BET365.

Het netwerk maakte vooral gebruik van toernooien in de marge van het proftennis. Daar is de controle doorgaans veel minder groot dan bij grote evenementen. Bovendien verdienen de lager gerangschikte tennissers vaak betrekkelijk weinig, waardoor ze sneller in de verleiding zouden kunnen komen mee te werken aan manipulatie. De opgepakte tennissers zouden op de wereldranglijst ergens tussen 800ste en 1.400ste plaats staan.

Het manipuleren van partijen is één van de grootste problemen in het proftennis. De Italiaan Alessio Di Mauro was in 2007 één van de eerste tennissers die door de spelersvakbond ATP werd gestraft voor het gokken op partijen met een boete van 41.000 euro en een schorsing van negen maanden. De Italiaan speelde met kleine bedragen en zette nooit in op zijn eigen partijen.

In 2008 besloten de verschillende organisaties in het internationale tennis om de onafhankelijke Tennis Integrity Unit (TIU) in het leven te roepen om eventuele misstanden in kaart te brengen.

In de voorbije jaren werden meerdere proftennissers voor korte of langere tijd gestraft wegens matchfixing. De Oostenrijker Daniël Köllerer en de Italianen Daniele Bracciali en Potito Starace werden voor het leven verbannen uit het tennis. De Nederlander Yannick Ebbinghaus kreeg zes schorsing omdat hij had gegokt op tenniswedstrijden.

Begin dit jaar stelde de BBC op basis van geheime documenten dat in de top van het internationale tennis sprake was van wijdverbreide matchfixing. Daarbij zouden onder meer oud-winnaars van grandslams zijn omgekocht om door goksyndicaten in Rusland en Italië om opzettelijk wedstrijden te verliezen.

    • Koen Greven