Reisbranche bereikt nieuw omzetrecord

De omzet in de reisbranche steeg dit kwartaal opnieuw, met 7,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

ANP/Remko de Waal

De reisbranche heeft dit kwartaal een nieuw omzetrecord behaald. Bedrijven uit de branche boekten 7,8 procent meer omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit is het tiende opeenvolgende kwartaal dat de reisbranche een omzetstijging ziet, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bedrijven die vliegtickets, pakketreizen en accommodaties voor klanten bemiddelen behaalden significant meer omzet, terwijl reisorganisaties en touroperators dit jaar juist iets minder omzet zagen. Het aantal reisbemiddelaars steeg dan ook flink tussen de eerste maanden van 2010 en de laatste maanden van 2016, van 1.940 naar 2.450 bedrijven.

Hoewel er ook meer touroperators bij zijn gekomen, gaat dit vooral om eenmansbedrijven, waarvan de omzet minder hard stijgt.

Tekst loopt door na de grafiek

Toekomstperspectief

De grootste stijging vond overigens plaats tussen 2014 en 2015, maar de branche blijft zich positief ontwikkelen. Volgens het CBS hebben veel ondernemers in de reisbranche positieve verwachtingen voor 2017. 47 procent van de ondernemers verwacht een hogere omzet dan in 2016, terwijl 30 procent er van uit gaat dat zij komend jaar meer gaan investeren en meer personeel zullen aannemen.