Van der Steur onderzoekt justitiële dwalingen

Foto ANP / Koen Suyk

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) laat, onder druk van de Tweede Kamer, onderzoeken of onterecht veroordeelden gemakkelijker vrij moeten kunnen komen.

Van der Steur zei donderdag dat er volgend jaar al zal worden nagegaan hoe de heropening van gesloten strafzaken tot nu toe verloopt. Nu is daar nog een ‘novum’ – een nieuw feit – voor nodig. Van der Steur benadrukte dat dit niet een nieuw bewijsstuk hoeft te zijn. „Het kan ook een deskundigenrapport zijn dat nieuw licht werpt op het bewijs.”

Van der Steur zei dat hij het onderwerp „zeer serieus” neemt. „De kans dat onschuldige mensen vast blijven zitten en de kans dat schuldigen vrij blijven rondlopen moet natuurlijk zo klein mogelijk zijn.”

Volgens wetenschapsfilosoof Ton Derksen worden er jaarlijks zo’n duizend mensen ten onrechte veroordeeld. Hij schat het percentage onterecht veroordeelden tussen de 4 en 11 procent. Volgens Van der Steur is het „interessant om de mening van de heer Derksen mee te nemen in de evaluatie”.

Lees meer: Aantal fout veroordeelden hoger dan tot nu gedacht
    • Christiaan Pelgrim