In beeld

Protestactie met tipi’s in de sneeuw

Al maanden verzetten Sioux zich tegen de aanleg van de Dakota Access Pipeline, een bijna 1.900 kilometer lange pijpleiding die olie uit de schalievelden van North Dakota door vier staten naar Illinois moet vervoeren. Ook nu de strenge winter in Dakota is begonnen blijven de protestacties doorgaan.
Een van de oliewinvelden bij Watford City in North Dakota van waar de Dakota Access Pipeline, een ondergrondse verbinding van 1.800 kilometer, de olie uit de schalievelden van North Dakota moet vervoeren naar een opslagcentrum in Illinois.
Reuters / Andrew Cullen
Sinds april verblijven tegenstanders van de megapijpleiding, die 3,7 miljard dollar (3,3 miljard euro) gaat kosten, in een kamp van tenten en wigwams nabij het traject.
AP / David Goldman
De Sioux van het Standing Rock-reservaat, waar ongeveer 8.000 mensen wonen, claimen dat de leiding door gebied loopt waar hun voorvaderen begraven liggen.
Reuters / Stephanie Keith
De Sioux worden gesteund door duizenden leden van inheemse groepen uit de gehele VS, en door milieu- en andere activisten.
AP / David Goldman
‘Standing Rock’ is op weg een internationale cause célebre te worden. Hollywood-acteurs verklaarden hun solidariteit, medestanders checken bij Standing Rock in op Facebook en Europese milieugroepen organiseren solidariteitsbetuigingen.
Reuters / Stephanie Keith
De demonstranten vrezen voor vervuiling van hun grond- en drinkwater omdat de leiding hier de rivier de Missouri doorkruist.
Scott Olson / Getty Images / AFP
Volgens voorstanders van de aanleg zijn pijpleidingen veiligste manier van olievervoer.
Scott Olson / Getty Images / AFP
Het Army Corps of Engineers, de federale instantie die de pijpleiding aanvankelijk goedkeurde, onderzoekt momenteel of de rechten van de Sioux bij het verstrekken van de vergunning inderdaad zijn geschonden.
Reuters / Stephanie Keith
Energy Transfer Partners (ETP), het bedrijf dat de leiding bouwt, stapte naar de rechter. Die doet waarschijnlijk pas in januari uitspraak. Ondertussen bouwt het bedrijf verder.
Scott Olson / Getty Images / AFP
Een man van het Comanche-volk warmt zich bij een kampvuurtje.
Reuters / Stephanie Keith
In oktober richtten de Sioux het kamp Oceti Sakowin in, op een stuk land iets buiten het reservaat. Ze claimen dat dit land sinds 1851 aan hen toebehoort, en later aan hen is onttrokken. Hier kwam het afgelopen weken verschillende keren tot gewelddadige confrontaties.
Reuters / Stephanie Keith
De autoriteiten willen dat de demonstranten hun grootste protestkamp, Oceti Sakowin, maandag ontruimen. Maar de Sioux zullen niet wijken. „Al vijfhonderd jaar proberen ze ons van ons land te jagen. Het is ze nooit gelukt. En het gaat ze ook dit keer niet lukken.”
AP/ David Goldman