President Colombia stelt vredesbesprekingen ELN uit

Zolang de rebellengroep een oud-politicus niet vrijlaat, gaan de besprekingen niet door.

De rebellenbeweging ELN liet op 26 oktober nog beelden zien van het gegijzelde oud-parlementslid Odin Sanchez.
De rebellenbeweging ELN liet op 26 oktober nog beelden zien van het gegijzelde oud-parlementslid Odin Sanchez. Foto AFP

De Colombiaanse regering heeft vredesbesprekingen met de linkse rebellengroep ELN uitgesteld tot 10 januari 2017. Reden voor het verschuiven is dat de ELN nog steeds een gijzelaar niet heeft vrijgelaten, zo meldt persbureau Reuters.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de rebellenbeweging besloten in maart met vredesbesprekingen te beginnen. Echter, de onderhandelingen zijn tot op heden nog niet van de grond gekomen. In oktober werden de gesprekken al opgeschort, omdat ook toen de ELN tegen de afspraken in een gijzelaar niet vrijliet. Het gaat om het oud-parlementslid Odin Sanchez.

De regering in Colombia hoopt dat de ELN voor 10 januari is gestopt met het ontvoeren van mensen - een belangrijke inkomstenbron van de beweging- en dat Sanchez vrijgelaten wordt.

De ELN is de grootste Colombiaanse guerrillabeweging na de FARC. Met laatstgenoemde stemde het Colombiaanse parlement vandaag, zonder één tegenstem, in met het herziene vredesakkoord, zoals dat vorige week door de regering en de rebellengroep FARC werd gepresenteerd.

Lees ook: Vrede in Colombia? Deze hindernissen moeten worden overwonnen

Geld na afpersing

ELN opereert vanuit het grensgebied tussen Colombia en Venezuela. Het werd opgericht door katholieke priesters in 1965 met de Cubaanse revolutie van vijf jaar daarvoor als grote voorbeeld. Verschil tussen de FARC en de ELN is dat de ELN zich met haar geweld vooral richtte op de olie-industrie: er werden regelmatig pijpleidingen opgeblazen. Waar de FARC zichzelf vooral financierde met drugshandel, haalde de ELN geld op door afpersing en het losgeld uit ontvoeringen. Eerdere pogingen om vredesbesprekingen te beginnen, tussen 2002 en 2007, hadden geen resultaat.

    • Maarten Back