Pirelli-Kalender

Oscarwinnaressen staan zonder make-up in kalender

Geen of weinig make-up. En gekleed. Zo heeft de Duitse fotograaf Peter Lindbergh 14 Oscar-winnende actrices in zwart-wit gefotografeerd voor de Pirelli-kalender van 2017. Zonder rimpels, lijntjes of andere imperfecties weg te werken. Onder de geportretteerden zijn Charlotte Rampling, Julianne Moore, Uma Thurman, Nicole Kidman, Lea Seydoux en Helen Mirren. Voor het tweede achtereenvolgende jaar neemt de kalender zo afstand van de (half)naakte modellen waar decennialang mee werd opgevallen. Vorig jaar liet Annie Leibovitz haar vrouwen al hun kleding aanhouden. Emotional heeft Lindbergh zijn kalender gedoopt, waarmee hij zoals hij het dinsdag bij de lancering uitdrukte „de naaktheid van de ziel” wilde vangen, niet die van lichamen. „In een tijdperk dat vrouwen in de media worden afgebeeld als perfect, wilde ik mensen laten zien dat er een andere schoonheid is.” In zijn kalender wil hij „de persoonlijkheid, gevoeligheid en de moed om jezelf te zijn tonen”. (NRC)