Derde vogelgriepbesmetting in Biddinghuizen

Ook heeft de overheid nieuwe maatregelen getroffen om verdere verspreiding van de griep tegen te gaan.

Foto ANP / Remko de Waal

In Biddinghuizen is bij een derde pluimveebedrijf vogelgriep aangetroffen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken op donderdag. Alle 8.500 eenden van het bedrijf worden geruimd. Ook wordt er opnieuw een vervoersverbod voor pluimvee ingevoerd in een straal van tien kilometer rond het bedrijf. De ophokplicht blijft voorlopig van kracht.

De getroffen boerderij ligt in de 3-kilometer-zone van het eendenbedrijf waar op zaterdag vogelgriep werd geconstateerd. Eerder op donderdag werd bekend dat ook bij een tweede bedrijf in deze zone de griep is vastgesteld. In het gebied rond het derde besmette bedrijf liggen geen andere slachthuizen.

Nieuwe maatregelen

Ook heeft de overheid nieuwe maatregelen getroffen om verdere verspreiding van de griep tegen te gaan. Eendenbedrijven door het hele land moeten een hygiëneprotocol naleven voor strooisel, zoals het afdekken van de strooiselopslag. Ook mogen eenden en kalkoenen voortaan alleen worden vervoerd na klinische inspectie. Ten slotte mogen transporten van of naar deze bedrijven alleen rechtstreeks plaatsvinden en onder voorwaarde van een hygiëneprotocol.

Bij het eerste geval in Biddinghuizen werden alle pluimveebedrijven binnen een straal van een kilometer preventief geruimd.