Ook Colombiaans parlement stemt in met vredesdeal FARC

Eerder stemde ook al de Senaat in met het Vredesakkoord, dat met de goedkeuring van het parlement nu van kracht kan worden.

Het Colombiaanse Huis van Afgevaardigden tijdens de stemming.
Het Colombiaanse Huis van Afgevaardigden tijdens de stemming. Foto Guillermo Legaria / AFP

Na de Senaat heeft woensdagnacht ook het Colombiaanse Huis van Afgevaardigden ingestemd met het vredesakkoord met rebellenbeweging FARC. De afspraken kunnen daardoor nu van kracht worden, schrijft persbureau AP. Het Colombiaanse parlement stemde met een grote meerderheid in met het vredesakkoord: 130 leden stemden voor, niet één stemde tegen.

Nu het volledige congres heeft ingestemd met de vredesafspraken krijgen de meer dan achtduizend strijders van de FARC zes maanden de tijd om hun wapens neer te leggen. Na die periode moet de rebellenbeweging zijn omgevormd tot een politieke partij. “Morgen begint een nieuw tijdperk”, zei president Juan Manuel Santos na de instemming van het parlement.

Lees ook: FARC-akkoord zou nu ‘veel beter’ zijn.

Net als een dag eerder in de Senaat onthield ook woensdagnacht de partij van oud-president Alvaro Uribe zich van stemming. Zijn Centro Democratico vindt dat de afspraken met de rebellenbeweging niet ver genoeg gaan: oud-strijders worden te licht gestraft. Pogingen van voorstanders om Uribe te overtuigen liepen op niets uit.

Eerder akkoord sneuvelde in referendum

In oktober legde Santos een eerdere versie van de vredesdeal nog voor aan het Colombiaanse volk in een referendum, maar die afspraken werden door een kleine meerderheid afgewezen. De president heeft sindsdien bijna vijftig wijzigingen aangebracht. De partij van oud-president Uribe wilde echter ook de nieuwe afspraken voorleggen aan het volk.

Tijdens de 52 jaar durende burgeroorlog in Colombia kwamen naar schatting meer dan 220.000 mensen om het leven. President Santos kreeg eerder dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen om de strijd met de FARC te beëindigen.

    • Joost Pijpker