Onbemand Russisch ruimtevaartuig stort neer in Siberië

De raket was met onder meer voedselvoorraden op weg naar het internationale ruimtestation ISS.

De Russische raket voor lancering.
De Russische raket voor lancering. Foto AFP

Een onbemande Russische raket met voorraden voor het internationale ruimtestation ISS is donderdag kort na de lancering in brand gevlogen en ontploft. Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos explodeerde het voertuig op 180 kilometer hoogte als gevolg van “een abnormale situatie”.

De meeste wrakstukken verbrandden in de dampkring, andere delen kwamen neer in onbewoond gebied in de Zuid-Siberische republiek Toeva. Het vaartuig had 2,5 ton spullen aan boord. Roscosmos houdt er rekening mee dat de explosie is veroorzaakt door het te vroeg loskomen van een van de trappen van de draagraket.

De bemanning van ISS zal volgens de ruimtevaartorganisatie weinig last hebben van de ontplofte raket. De drie Russen, twee Amerikanen en een Fransman aan boord van het station hebben genoeg voorraad voor de komende maanden. Bovendien zou een voor februari geplande bevoorrading vervroegd kunnen worden, meldt ANP.

Het is al minstens twee keer eerder gebeurd dat een onbemand ruimtevaarttuig dat met voorraden op weg was naar ISS neerstortte. In 2011 ging het wederom om een Russisch ruimtetoestel, in 2014 was het een raket van de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA.

    • Guus Ritzen