Onaangekondigde staking bij Haagse trams en bussen

De werkonderbreking begon ergens in de ochtend en duurt naar verwachting nog tot 14.00 uur.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Door een onaangekondigde staking van chauffeurs rijden er in Den Haag donderdagochtend nauwelijks bussen en trams. De werkonderbreking begon ergens in de ochtend en duurt naar verwachting nog tot 14.00 uur, meldt het Haagse openbaarvervoerbedrijf HTM op zijn website. HTM betreurt dat “reizigers de dupe worden” van de actie.

Door het gebrek aan coördinatie is het voor het ov-bedrijf moeilijk in te schatten welke trams en bussen niet rijden. HTM stelt dat de actie “forse impact heeft voor reizigers” en dat het niet vooraf was ingelicht door de bestuurders. Bestuurslid Ernst Moeksis laat aan persbureau ANP weten dat HTM de actie “heel sterk” afkeurt:

“Mensen hebben niet de kans gekregen om een alternatieve reis te plannen. Je zal maar naar het ziekenhuis, Schiphol of een sollicitatiegesprek moeten.”

Ook vakbonden CNV en FNV laten tegenover het persbureau weten verrast te zijn met de onaangekondigde actie. De werkonderbrekingen komen op het moment dat de directie van HTM overlegt met de bonden over arbeidsvoorwaarden zoals de rij- en rusttijden van chauffeurs. “Een aantal medewerkers van HTM besloot de uitkomst van dit overleg niet af te wachten”, aldus het bedrijf.

    • Joost Pijpker