Nieuw bod op PostNL maakt weinig indruk

Overnamestrijd

PostNL-topvrouw Herna Verhagen kan moeilijk anders dan met Bpost in gesprek gaan over het nieuwe, hogere overnamebod. Maar veel levert dat naar verwachting niet op.

Foto LEX VAN LIESHOUT/ANP

Wie nee zegt, krijgt meer. PostNL (49.000 werknemers) heeft drie maal nee gezegd tegen het overnamebod van de kleinere Belgische concurrent Bpost (ruim 26.000). Maar bestuursvoorzitter Herna Verhagen en de toezichthoudende commissarissen van PostNL kunnen Bpost niet meer negeren.

Bpost lanceerde woensdagavond, net nadat het Belgische koningspaar zijn staatsbezoek aan Nederland had afgesloten, een „finaal en verbeterd” voorstel aan de beleggers van PostNL. De verbetering zit ‘m in de prijs én in een trits van niet-financiële toezeggingen, zoals de mate van zelfstandigheid van PostNL ná de overname. De prijs moet beleggers over de streep trekken, de niet-financiële toezeggingen moeten het personeel, de vakbonden én de top van PostNL voor het Belgische bod winnen.

Het bod bestaat nu voor een groter deel uit contant geld. Bpost biedt 3,20 euro contant, dat is bijna 40 cent meer dan de vorige keer. Daarnaast krijgen beleggers 0,12 aandeel Bpost. De waarde van die aandelen is drastisch gedaald sinds de overnameplannen vier weken geleden concreet openbaar werden. De extra contanten overtreffen de koersdaling van de aandelen. Maar per saldo is het verschil met het oorspronkelijke bod bijna niks. Het eerste concrete bod had vier weken geleden een waarde van 5,65 euro per aandeel, nu is dat 5,75 euro.

Klachten uit de politiek

Het verhoogde bod maakte donderdag op beleggers weinig indruk. De koers van PostNL piekte bij de opening van de beurs, maar zakte daarna weer terug naar 4,70 euro. Dat is een volle euro onder de prijs die Bpost becijfert. Op de beurs van Brussel boekte de koers van Bpost een klein verlies. Dat de koers van de bieder zakt is op zich een gebruikelijke reactie. Maar kennelijk hechten beleggers en speculanten op dit moment geen waarde aan de prognose van Bpost dat een combinatie met PostNL zal leiden tot een „significante groei” van de winst per aandeel en van het dividend.

Bpost komt in zijn finale bod ook tegemoet aan de Nederlandse klachten over de dominante rol van de Belgische overheid en de geringe zelfstandigheid van PostNL in de nieuwe combinatie. De Belgische overheid houdt straks een pakket van 40 procent van de aandelen in de combinatie. De klachten daarover kwamen van PostNL, maar ook uit de politiek. In Den Haag heerst onvrede dat de geprivatiseerde Nederlandse post via deze overname weer een soort Belgisch staatsbedrijf wordt. Een stap achteruit, oordeelde minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD). Dat was een voor Nederland ongebruikelijke politieke interventie.

Lees ook: PostNL als symbool van nationaal erfgoed

Toezeggingen

Bpost stelt nu een aantal complexe wijzigingen voor die de Nederlandse invloed in de top van de combinatie moeten vergroten en die tegenwicht moeten bieden aan de Belgische overheid. Bpost herhaalt ook zijn toezegging dat de komst van een innovatiecentrum in België en Nederland samen 3.200 extra voltijdbanen oplevert. Verder zegt Bpost garant te staan voor de financiering van het pensioenfonds van PostNL.

De toezeggingen aan het personeel en aan de zelfstandigheid van PostNL moeten ook de commissarissen overtuigen. De twee commissarissen die zijn benoemd op voordracht van de ondernemingsraad, spelen daarin een sleutelrol: Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) en ex-politicus Jacques Wallage (PvdA).

De extra invloed van Nederlandse vertegenwoordigers maakt de organisatie echter ook ingewikkelder. En met een besluitvormingscentrum in Nederland én de ‘bovenbazen’ in Brussel doet het meteen denken aan het moeizame en omslachtige overleg in de top van de grensoverschrijdende Air France-KLM combinatie. Dat is geen aanbeveling.

Dreigend conflict

Het Bpost-bod is zó veel beter dan de vorige, dat de top van PostNL de dialoog niet langer uit de weg kan gaan. De omgangsvormen op basis van adequaat ondernemingsbestuur dwingen daartoe. Maar er zijn voor PostNL genoeg argumenten om het aan de onderhandelingstafel niet eens te worden met Bpost. Gezien de koersreacties zijn de beleggers van beide bedrijven totaal niet onder de indruk van wat op tafel ligt. Onderhandelingen over de functies en de zeggenschap aan de top zullen een oplossing eerder complexer dan simpeler maken. Dat is ook geen pluspunt.

En dan is er een dreigend conflict met de Tweede Kamer. Het parlement wil dat minister Kamp (Economische Zaken, VVD) nog dit jaar de Postwet zo wijzigt dat hij de verkoop van grote pakketten aandelen in PostNL kan verhinderen. Zolang die onzekerheid boven de markt hangt heeft PostNL geen prikkel om tot zaken te komen

Lees ook: De BV Nederland beschermen, maar hoe?
    • Menno Tamminga