Mensenrechten

Kamer dwingt kabinet tot pleidooi gesprekken met Turkije te staken

Het kabinet gaat pleiten voor het stilleggen van de toetredingsonderhandelingen van de Europese Unie met Turkije. Deze toezegging heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) woensdag onder druk van de Tweede Kamer gedaan. Hij voegde er wel aan toe dat alle landen van de EU voor zo’n opschorting moeten zijn. Die kans is niet groot omdat sommige lidstaten al hebben laten weten tegen een formele opschorting te zijn. In feite liggen volgens Koenders de onderhandelingen al stil. Hij sprak van een comateuze situatie. Maar de Tweede Kamer wil een signaal geven dat Turkije de mensenrechten moet verbeteren. De VVD wil de gesprekken met Turkije niet stoppen omdat die volgens de coalitiepartij gebruikt kunnen worden als drukmiddel om de mensenrechten te verbeteren. (NRC)

    • Auteur Onbekend