Magnus Carlsen opnieuw wereldkampioen schaken

De Noor versloeg zijn Russische uitdager Sergej Karjakin in een tiebreak van snelle schaakpartijen.

Foto: Mark Kauzlarich / Reuters

Magnus Carlsen heeft zijn wereldtitel schaken geprolongeerd. Hij versloeg woensdag, de dag van zijn 26ste verjaardag, in een tiebreak van snelle schaakpartijen zijn Russische uitdager Sergej Karjakin. Hij won de tweekamp uiteindelijk met een score van 9 tegen 7.

Maandag eindigde de twaalfde en laatste reguliere partij in een remise. Daarmee kwam de stand op 6-6. Carlsen en Karjakin begonnen daarom woensdag met vier rapidpartijen, waarin ze beiden 25 minuten bedenktijd kregen, plus tien seconden extra na iedere zet.

Koningin

Carlsen speelde opnieuw remise in de eerste twee rapidpartijen. Maar dankzij een winst in de derde partij zette hij Karjakin op achterstand. Hij won vervolgens de laatste match met een spectaculaire zet waarin hij zijn koningin opofferde om de zege te behalen.

Lees ook: Snelschaak is zenuwslopend spektakel.

Karjakin was in 2012 al eens wereldkampioen rapid, Carlsen behaalde die titel in 2014 en 2015. Het totale prijzengeld bedraagt dit jaar 1 miljoen euro. De wereldkampioen krijgt daarvan 55 procent.