Lowbudget-film werd dé kaskraker van Amsterdam

Talk of the Town De film Amsterdam Wildlife draait nu een vol jaar in Eye. Een ongekend succes voor de film die gemaakt werd met een enkele camera – en vooral veel geduld.

De film Amsterdam Wildlife werd met zeer weinig middelen en mankracht gemaakt en werd een doorslaand succes.
De film Amsterdam Wildlife werd met zeer weinig middelen en mankracht gemaakt en werd een doorslaand succes. Still uit Amsterdam Wildlife

Jonge vossen die stoeien langs de spoorlijn bij de begraafplaats Sint Barbara, broedende ijsvogels in het westelijk havengebied, visdieven die nestelen op grinddaken, rode rivierkreeft in de stadsgracht: het Amsterdamse wilde dieren-leven is spannend en zeer uitbundig. Stadsecoloog Martin Melchers en RTL Nieuws-lezer en programmamaker Merel Westrik maakten er een film van, Amsterdam Wildlife.

December vorig jaar ging de film in Tuschinksi 1 in première. Dit was gepland als eenmalige vertoning voor genodigden. Programmeur René Wolf van Eye besloot de film ook uit te brengen. Met succes: de film draait er nu een jaar. Zondagochtend vindt de jubileumvertoning plaats, met inleiding plus vraag en antwoord na afloop. „Eerst bezochten vooral Amsterdammers de film, daarna kwamen mensen uit heel Nederland”, aldus Wolf. „Bij een dagje Amsterdam hoort ook het wildernisleven.” De dvd, te koop bij de Amsterdamse Stadsboekwinkel, verkocht goed. De makers hebben van de opbrengsten zelfs een nieuwe camera kunnen aanschaffen. En die was welkom: Amsterdam Wildlife werd met slechts één camera gedraaid.

Wolf roemt de film om zijn aanstekelijkheid: „Melchers vertelt op een inspirerende, toegankelijke manier over de vogels en dieren in Amsterdam. Bovendien is de film ideaal voor families. Dat de makers betrokken zijn, blijkt uit de Q&A die ze regelmatig organiseren. En het is uniek dat één film zo lang in één bioscoop draait.” Voor de buitenlandse markt is de dvd nu Engels en Chinees ondertiteld.

Inmiddels zagen zo’n 8.000 bezoekers de film, wat zeer hoog is voor een lowbudget-productie van 15.000 euro (ter vergelijking: De Nieuwe Wildernis (2013) en Holland, natuur in de delta (2015) kostten elk zo’n 2 miljoen ).

De film laat ook zien dat het weleens mis kan gaan met opnames. Zo zien we Melchers een tijdlang in de weer, wankelend tot zijn middel in het havenwater, om de camera juist bij de nestingang van een ijsvogel te plaatsen. En de ringslang kruipt uit het ei náást dat waar de camera op gericht stond – gevloek. Bij deze natuurfilm valt ook wat te lachen.

Melchers: „Het geheim van deze film is dat hij onverwachte kanten van de stad biedt. Niemand associeert stedelijke omgeving met wilde dieren. We zien de laatste decennia steeds meer dat dieren uit het buitengebied zich vestigen in de stad. Er broeden slechtvalken op de ABN Amro-toren langs de Zuidas. Oeverzwaluwen hebben hun nesten in een speciale wand. Voor het wilde dierenleven hoeven we niet naar Afrika.”

Wat Merel Westrik opvalt bij de Q&A is het verlangen van mensen naar meer natuur op hun balkon of in de achtertuin. „Hoe kunnen we meer dieren lokken?” is de telkens terugkerende vraag. Over het succes: „De film is pretentieloos, dat zal veel mensen aanspreken, zeker Amsterdammers.”

Melchers en Westrik kennen elkaar uit de tijd dat zij werkte bij AT5. Samen maakten ze een reportage over de paddentrek, daarna verfilmden ze het boek Haring in het IJ, ook over het Amsterdamse dierenleven. Volgens Westrik „kunnen mensen niet geloven dat er zoveel dieren leven in hun stad. Broedt de slechtvalk er écht?”

Volgens Wolf vervult Amsterdam Wildlife een uitzonderingspositie in de wereld van de natuurdocumentaires. Nooit ligt de focus op de urbane jungle met aandacht voor de wetten van de wilde natuur in de stadse omgeving. En op de soortenrijkdom hier: al in de jaren 30 kwamen in de haven van Amsterdam bijzondere mosselen en krabben voor, zoals de Chinese wolhandkrab, meegelift met ballastwater van schepen. Melchers benadrukt dat het onjuist is over ‘onwelkome soorten’ te spreken. „Het hoort allemaal bij de natuur en bij de manier waarop soorten zichverspreiden. Je kunt geen grenzen voor dieren stellen aan een stad met internationale betrekkingen zoals Amsterdam.”

Amsterdam Wildlife. Jubileumvertoning zondag 4/12, 10.45 uur. Elke bezoeker krijgt gratis dvd. www.eyefilm.nl