Link Eindhovense moskee met Al-Qaeda financiers

Salafisten Een bestuurder van een Eindhovense moskee zit ook in een Zwitserse verenging van moslims die terreur zouden financieren.

Exterieur van de El-Fourkaan moskee in Eindhoven. Foto ANP / Ruud Verhalle

De penningmeester van de Eindhovense islamitische organisatie al-Waqf heeft banden met financiers van terrorisme. Het gaat om de Soedanese Nederlander Ismail Bakri, die een buitenlandse vereniging bestuurt met personen die op de Amerikaanse sanctielijst staan vanwege financiële steun aan terreurnetwerk Al-Qaeda.

Al-Waqf is een van de grootste islamitische organisaties van Nederland en beheert de Al Fourqaanmoskee in Eindhoven. Ismail Bakri is mede-oprichter, imam en penningmeester van al-Waqf. In Zwitserland is hij mede-oprichter en penningmeester van de Association des Savants Musulmans (ASM), blijkt uit gegevens van het handelsregister. In deze vereniging overleggen moslimgeleerden over onder andere het uitvaardigen van fatwa’s.

In het bestuur van ASM zitten, naast Bakri, een aantal predikers die worden beschuldigd van terrorismefinanciering:

* De Koeweitse fondsenwerver Abdul Mohsen al-Mutairi staat sinds dit jaar op de sanctielijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën vanwege het inzamelen van geld voor Jabhat al-Nusra, het Syrische filiaal van Al-Qaeda.

* De Bahreinse imam Adel Hassan Hamad sprak volgens Bahreinse media steun uit aan Jabhat al-Nusra.

* De Jemenitische politicus Abdel Wahab Humaiqani staat sinds eind 2013 op de Amerikaanse sanctielijst wegens het inzamelen van geld ten behoeve van operaties van Al-Qaeda op het Arabische schiereiland. Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor een bomaanslag in Jemen.

* Shefqet Krasniqi, imam uit Kosovo, wordt in eigen land vervolgd voor het rekruteren van jihadstrijders.

De betrokkenheid van de Nederlander Bakri bij ASM werd deze week op Twitter gemeld door blogger Carel Brendel. ASM organiseert jaarlijks een bijeenkomst in de Qatarese hoofdstad Doha, laat woordvoerder Qaasim Illi weten. Hij noemt de door de Verenigde Staten aangewezen terroristen al-Mutairi en Humaiqani „gerespecteerde” moslims.

ASM maakt deel uit van een netwerk van Zwitserse organisaties dat gelieerd is aan liefdadigheidsinstelling Eid Charity uit Qatar. Deze instelling kocht onlangs samen met al-Waqf een pand in Rotterdam met als doel er een lesinstitiuut te beginnen. De koop wordt inmiddels teruggedraaid.

Hoogleraar terrorisme Edwin Bakker noemt het „verbazingwekkend” dat de al-Waqf-bestuurder zich associeert met veronderstelde terrorismefinanciers. „Op de Amerikaanse sanctielijst kom je niet zomaar terecht, daar zijn doorgaans goede redenen voor. De Nederlandse overheid zou geen zaken moeten doen met deze stichting totdat dit is opgehelderd.” 

Ismail Bakri laat via al-Waqf weten dat hij inderdaad bestuurder is van ASM. Hij omschrijft het als „een organisatie voor theologen”. Al-Waqf zegt dat het niet op de hoogte was van Bakri’s functie bij ASM, en dat nu bekeken wordt of hij die functie moet neerleggen. „Al Waqf wil op geen enkele wijze gelinkt worden met activiteiten die niet door de beugel kunnen, onwettig zijn en zeker niet met terrorisme.”

In 2003 kwam al-Waqf in opspraak toen bleek dat een andere bestuurder op een lijst staat van vermeende financiers van Al-Qaeda.