Light Festival heeft ‘toekomstroute’ op Maps

Op de Google Maps-kaart van Amsterdam staan deze maand niet alleen toeristische hotspots als Het Rembrandthuis en Madame Tussauds, maar ook het ‘Rhizome House’ en de ‘Flowering Phantasm’. Het zijn de kunstwerken van Amsterdam Light Festival: de hele route is, inclusief de naam van elk lichtkunstwerk, uitgestippeld op Google’s kaarten-app.

Opvallend is dat ook de wandelroute, die pas half december geopend wordt, nu al integraal te zien is op Google Maps. ‘Dancing With Trees’ en ‘Living Pods’ staan digitaal al in het Wertheimpark, terwijl deze kunstwerken nog helemaal niet zijn geïnstalleerd. De toekomst op Google Maps, dus.

Een woordvoerder van het Light Festival laat weten dat de organisatie „geen idee” heeft hoe de kunstwerken op Maps zijn beland. „We vermoeden dat Google Nederland erachter zit.” Volgens de woordvoerder draagt Google het Amsterdam Light Festival een „warm hart” toe. Bij de Gay Pride verschenen soortgelijke plaatsaanduidingen op de app.

Het Light Festival verwacht dat Google de lichtkunstwerken inclusief namen van de kaart heeft geplukt die de organisatie op de site heeft geplaatst. De organisatie is „blij verrast” met de Maps-route. „Dit is een gratis festival, dus daar past zo’n gratis en toegankelijke route-app heel goed bij”, aldus de woordvoerder.

    • Doortje Smithuijsen