Jaarlijkse rapportage Moslimdiscriminatie piekte in het terreurjaar 2015

Het aantal incidenten waarbij sprake is van discriminatie van moslims is in 2015 verdrievoudigd vergeleken met het jaar ervoor. In januari en november, toen er terreuraanslagen waren in Parijs, was er een piek te zien in het aantal voorvallen waarbij moslims werden gediscrimineerd, van schelden en bedreiging tot mishandeling.

Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage Racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland door het Verwey-Jonker instituut in opdracht van de Anne Frank Stichting. Het rapport baseert zich op gegevens van de politie: meldingen, aangiften en eigen waarnemingen. In totaal waren er vorig jaar 455 incidenten van moslimdiscriminatie. In 2014 waren dat er nog 142 en een jaar eerder 35. Ook bij antidiscriminatiebureaus als ‘Meld Islamofobie’ kwamen vorig jaar meer meldingen binnen van moslimdiscriminatie.

Willem Warnaar, die namens de Anne Frank Stichting bij het onderzoek betrokken was, noemt het opvallend dat het aantal gevallen van moslimdiscriminatie „zo fors” is toegenomen. Tegelijkertijd, zegt hij, is de stijging goed te verklaren „gezien het verhitte debat na de aanslagen in Frankrijk en maatschappelijke spanningen door de komst van grote groepen islamitische vluchtelingen”.

Zo kreeg een Somalisch gezin een tas met poep voor de deur gelegd, met een brief met de tekst: „Fuck Mohammed”. Ook werd het huis van een Marokkaans-Nederlands echtpaar beklad met hakenkruizen en hun auto beplakt met een sticker van Islamitische Staat.

Het werkelijke aantal incidenten van moslimdiscriminatie ligt vermoedelijk hoger, omdat lang niet alle incidenten worden gemeld.

    • Mirjam Remie