Indrukwekkend eerbetoon aan overleden voetballers

In zowel Colombia als Brazilië kwamen tienduizenden voetbalfans bijeen om de slachtoffers de laatste eer te bewijzen.

Fans van Atlético Nacional tijdens het eerbetoon.
Fans van Atlético Nacional tijdens het eerbetoon. Foto Raul Arboleda / AFP

Tienduizenden voetbalfans uit Brazilië en Colombia hebben woensdagnacht in het stadion van hun club de laatste eer bewezen aan de 71 slachtoffers van de vliegramp van dinsdag. In het stadion van Atlético Nacional in Medellin kwamen meer dan 45.000 mensen bijeen voor een herdenkingsdienst. Buiten het stadion liepen nog tienduizenden mensen, meldt AP.

Het Colombiaanse Atlético Nacional zou woensdagnacht tegen de overleden voetballers van Chapecoense hebben gevoetbald in de finale van de Copa Sudamericana. In plaats daarvan kwamen fans, gekleed in het wit, naar het stadion voor een indrukwekkend eerbetoon. “Vamos, Vamos Chape”, gonste door het stadion.

Tekst gaat verder na de video’s

Twitter avatar DoentesPFutebol Doentes por Futebol Muitos, muitos mesmo, não conseguiram entrar no estádio Atanasio Girardot, em Medellín. Que união! https://t.co/mUTMlKicgv

Tijdens de herdenkingsdienst werden kransen gelegd en de namen van de 71 slachtoffers voorgelezen. Ook werd voor elk slachtoffer een witte duif losgelaten. De reddingshelikopters die dinsdag zijn ingezet om zes inzittenden te redden op de heuvels nabij Medellin vlogen boven het stadion. De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken José Serra zei in een toespraak in het stadion:

“Wij Brazilianen zullen nooit vergeten hoe Colombianen met dit verschrikkelijke ongeluk meeleefden alsof het hen was overkomen. Jullie bieden ons geweldige troost, een licht in het duister, op een moment dat ieder van ons het onbegrijpelijke probeert te begrijpen.”

Tekst gaat verder na de video

Een dag na de vliegramp, die volgens de laatste berichten werd veroorzaakt door een brandstoftekort, vroeg het bestuur van Atlético Nacional de Zuid-Amerikaanse voetbalbond al om Chapecoense uit te roepen tot de winnaar van de Copa Sudamericana, de Europa League van Zuid-Amerika. Op de clubsite schreef Atlético daarover:

“Voor ons zal Chapecoense altijd de kampioen van de Copa Sudamericana van 2016 zijn.”

Ook in de kleine Braziliaanse stad Chapéco zat het complete stadion van Chapecoense vol met voetbalfans die de overleden voetballers, de technische staf en de meegereisde journalisten kwamen herdenken. Meer dan 20.000 mensen – een tiende van alle inwoners van de stad – waren volgens persbureau Reuters daarbij aanwezig.

    • Joost Pijpker