Honderden slachtoffers seksueel misbruik bij Britse voetbalclubs

Ongeveer 350 slachtoffers van seksueel misbruik hebben zich gemeld bij de politie.

Martin Glenn, voorzitter van de Engelse voetbalbond FA tijdens een persconferentie over het seksueel misbruik.
Martin Glenn, voorzitter van de Engelse voetbalbond FA tijdens een persconferentie over het seksueel misbruik. Foto Niklas Halle'n/ AFP

Ongeveer driehonderdvijftig slachtoffers van seksueel misbruik tijdens hun voetbalperiode hebben zich gemeld bij de politie, zo meldt de BBC. Volgens het nationale politiekorps zijn er veel telefoontjes binnengekomen nadat een aantal ex-voetballers naar buiten kwamen met hun verhaal. Het is nog onduidelijk of het alleen gaat over misbruik van jeugdspelers bij professionele voetbalclubs of ook bij amateurvoetbalverenigingen.

Martin Glenn, voorzitter van de FA, zei op donderdag tijdens een persconferentie dat hij niet denkt dat er de Engelse voetbalbond het seksueel misbruik in de afgelopen decennia heeft verzwegen. De FA liet eerder al weten om mee te werken met het strafrechtelijk onderzoek van de politie. De bond heeft de hulp ingeroepen van een onafhankelijk juridisch adviseur.

Emotioneel interview oud-voetballers bij BBC

Vorige week vrijdag vertelden vier Britse oud-voetballers in een programma van de BBC over seksueel misbruik door voormalig scout en jeugdtrainer Barry Bennell. Sommigen hadden nooit eerder hun verhaal gedaan.

Lees ook: Emotioneel interview met oud-voetballers over seksueel misbruik

De 62-jarige Bennell wordt beschuldigd van acht gevallen van seksueel misbruik tegen jongens in de leeftijd tot veertien jaar. Hij is al twee keer eerder veroordeeld voor hetzelfde misdrijf.

Aantal telefoontjes drie keer hoger na Savile-schandaal

Na dit openhartige interview stelde de Engelse voetbalbond FA een onderzoek in en opende een speciaal noodnummer bij kinderrechtenorganisatie NSPCC. Zij ontvingen in de periode van 23 tot 29 november 860 telefoontjes over mogelijk seksueel misbruik in de voetbalwereld. Dat is meer dan drie keer zo veel nadat het seksueel misbruik bekend werd van de bekende presentator Jimmy Savile.

Volgens directeur John Brown van NSPCC “is het naïef om te veronderstellen dat het misbruik [in de voetbalwereld] alleen in het verleden heeft plaatsgevonden”.

In totaal zijn vijftien regionale politiekorpsen bezig met een onderzoek naar het misbruik.

    • Huib de Zeeuw