Hollande geen presidentskandidaat bij Franse verkiezingen

Hoewel Hollande in de peilingen een van de impopulairste Franse presidenten ooit is, komt zijn aankondiging onverwacht.

Francois Hollande. Foto Reuters.

In een televisietoespraak donderdagavond heeft de Franse president Francois Hollande aangekondigd niet op te gaan voor een tweede termijn. Hoewel Hollande in de peilingen een van de impopulairste Franse presidenten ooit is, komt zijn aankondiging onverwacht.

Het is voor het eerst in tientallen jaren dat een zittende Franse president zichzelf niet opnieuw kandideert, schrijft Reuters. “Ik ben mij bewust van het risico van een route die misschien niet genoeg steun krijgt”, zei Hollande bij de toespraak. “Dus heb ik besloten geen kandidaat te zijn in de presidentsverkiezingen.”

De 62-jarige Hollande is president sinds 2012, toen hij bij de verkiezingen de conservatief Nicolas Sarkozy versloeg. Door onder meer impopulaire belastinghervormingen en een slecht presterende economie werd hij daarna steeds minder geliefd onder de Fransen.

Mechanisme dat naar verlies leidt

Wie zich verder kandideert voor de voorverkiezingen van de Socialisten, die eind januari plaatsvinden, is nog onduidelijk. Kandidaten kunnen zich tot en met 15 december aanmelden. Manuel Valls, de huidige premier van Frankrijk, liet eerder al doorschemeren dat hij mee zou kunnen doen. Zondag zei hij, snerend naar Hollande, dat hij “dit mechanisme dat ons naar het verlies leidt” wil stoppen. De Franse verkiezingen vinden plaats op 23 april en 7 mei.

Lees ook: François Fillon nieuwe leider van Frans rechts

Tijdens zijn televisietoespraak noemde Hollande ook nog even Francois Fillon, de presidentskandidaat van de Republikeinse partij. Volgens Hollande bedreigt Fillon “het sociale model” van Frankrijk. François Fillon won zondagavond de presidentskandidatuur van de Republikeinen. Hij zal tijdens de verkiezingen in april 2017 de voornaamste tegenstander worden van Marine Le Pen van het Front National.

    • Guus Ritzen