Geen cel voor ten onrechte veroordeelde Puttense moordzaak

Herman du B. krijgt voor zijn rol als handlanger bij een xtc-bende een celstraf gelijk aan zijn voorarrest en een werkstraf van 360 uur.

ANP/Aloys Oosterwijk

Herman du B. hoeft niet opnieuw de gevangenis in. Hij stond in september opnieuw terecht omdat hij werd verdacht van betrokkenheid bij de productie van de xtc-grondstof mdma, zo meldt persbureau ANP. De rechtbank in Zutphen heeft hem weliswaar schuldig bevonden, maar legde Du B. een celstraf op gelijk aan zijn voorarrest van twee maanden, alsmede een werkstraf van 360 uur en zes maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) had 3,5 jaar cel voor drugshandel geëist.

Geen goede begeleiding

Du B. vergaarde bekendheid nadat hij in 2002 werd vrijgesproken in de Puttense moordzaak, waarvoor hij in 1995 een celstraf kreeg van tien jaar. In 2002 kwam hij vrij na een herzieningsprocedure. Die kwestie speelde ook mee bij de strafmaat in deze zaak. Volgens de rechter was Du B. na zijn vrijlating niet goed genoeg begeleid.

Lees ook: Herman du B. wist niet eens wat MDMA was

De drugszaak, die de codenaam Zilver draagt, draaide om een grote xtc-bende. Volgens de rechter speelde Du B. hierin slechts een kleine rol. Du B. vervoerde verschillende spullen die later werden gebruikt voor de fabricatie van mdma. Hij hield tijdens het proces vol dat hij dacht dat ze bedoeld waren voor de productie van onkruidbestrijdingsmiddelen. In totaal werden er dertien verdachten opgepakt. De hoofdverdachte van het proces kreeg acht jaar celstraf opgelegd.

    • Len Maessen