Gevluchte inwoners Oost-Aleppo voorzien van hulp

Het aantal gevluchte inwoners uit de door oorlogsgeweld getroffen stad is opgelopen tot vierhonderdduizend.

Gevluchte inwoners worden voorzien van voedsel in een voormalig warenhuis in Duweirineh, een klein plaatsje in de buurt van Aleppo. Foto George Ourfalian/ AFP

De ongeveer dertigduizend inwoners die in de afgelopen dagen gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld in Oost-Aleppo zijn voorzien van hulp. Het aantal gevluchte inwoners is hiermee opgelopen tot vierhonderdduizend, aldus Staffan de Mistura de speciale VN-gezant voor Syrië.

De Verenigde Naties heeft voedsel voor honderdvijftigduizend inwoners in het westen van Aleppo, maar kan niet de naar schatting tweehonderdduizend inwoners in het oosten van de stad bereiken. Hulporganistatie het Rode Kruis laat weten dat ze in gesprek zijn met het Syrische regime om toegang te krijgen tot het getroffen gebied, zo meldt persbureau Reuters.

Burgers gedood toen ze op het punt stonden om te vertrekken

Syrië en Rusland weigeren om in te stemmen met het VN-verzoek om een gevechtspauze in te lassen voor de evacuatie van zieke en gewonde inwoners. Rusland heeft wel aangeven om na te denken over het opzetten van vier humanitaire corridors. Volgens activisten zijn sinds afgelopen zaterdag zeker zeshonderd mensen omgekomen door bombardementen.

Via foto’s van het mediacollectief Aleppo Media Center is te zien dat een aantal burgers werd gedood toen ze op het punt stonden om de stad te verlaten. Naast de omgekomen lichamen staan gevulde koffers en tassen. Het is onduidelijk of luchtaanvallen van het Syrische leger of rebellen verantwoordelijk zijn voor dit bloedbad.

Lees ook: ‘Weet dat iedereen jullie in de steek heeft gelaten’

In de afgelopen dagen verspreidde het Syrische leger pamfletten met de tekst: ‘Dit is jullie laatste kans. Als jullie dit gebied niet verlaten worden jullie vernietigd. Weet dat iedereen jullie in de steek heeft gelaten’.

Rebellen vormen offensief, oppositie praat met Moskou

Het offensief van het Syrische leger, geholpen door Russische bombardementen, brengt de verschillende rebellengroepen steeds verder in het nauw. Ze hebben al zeker een derde van het gebied in Oost-Aleppo moeten prijsgeven. Om nog een front te vormen tegen het leger van Assad zijn de rebellengroepen gaan samenwerken onder de naam ‘het leger van Aleppo’.

Dit militaire offensief wordt geleid door Abdelrahman Nour, commandant van de Jabha Shamiya, een rebellengroep die vecht onder de vlag van het Vrije Syrische Leger. Zo lieten twee hooggeplaatste militanten vanuit Turkije weten aan persbureau Reuters.

Dat de rebellengroepen een militaire samenwerking zijn aangegaan kan hen ook helpen bij eventuele onderhandelingen. De Britse krant The Financial Times meldt dat er in de Turkse hoofdstad Ankara gesprekken plaatsvinden tussen Syrische oppositieleiders en Rusland. Ali Sheikh Omar, leider van een lokale raad in Aleppo, over deze bijeenkomsten:

“De onderhandelingen worden direct gevoerd met de Russen omdat we weten dat Assad niet meer is dan een provinciale gouverneur die de orders van Poetin uitvoert”.

Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Washington zich geïsoleerd en is om die reden geen onderdeel van dit overleg.

    • Huib de Zeeuw