‘Genoeg boeven die zzp’ers uitbuiten’

Modelcontracten Veel zzp’ers verliezen werk omdat bedrijven bang zijn hen in te huren. Het leidt tot veel discussie, maar weinig oplossingen in Den Haag.

VVD-Kamerlid Erik Ziengs Foto ANP
VVD-Kamerlid Erik Ziengs Foto ANP

Het kabinet heeft de arbeidsmarkt in een impasse gebracht. Na de lange crisis trekt de economie aan en groeit de werkgelegenheid. Maar door de nieuwe flexwet van minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) schrikken werkgevers juist terug voor vaste contracten. En door de onzekerheid over de modelcontracten van VVD-staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zijn ze ook bang om zzp’ers te huren. Dat beeld schetste Jørgen Hulsmans van Bouwend Nederland woensdag in de Tweede Kamer. „We willen duidelijkheid”, zei hij.

Het rondetafelgesprek met werkgevers, vakbonden, zzp-organisaties, de Belastingdienst en voorzitter Gerrard Boot van de commissie (model)overeenkomsten was bedoeld om oplossingen te vinden. De nieuwe modelcontracten voor zzp’ers en hun opdrachtgevers zijn bedoeld om uitbuiting van schijnzelfstandigen aan te pakken. Maar uit vrees voor een naheffing of boete durven veel bedrijven geen zzp’ers meer in te huren en verliezen duizenden zelfstandigen opdrachten. Wiebes heeft de handhaving door de Belastingdienst onlangs moeten opschorten tot 2018.

Echte oplossingen voor alle zzp’ers zonder werk kwamen niet op tafel in de Kamer. De discussie liep langs de aloude scheidslijnen tussen werkgevers en vakbonden. Ondertussen nemen zelfs regeringspartijen afstand van de wet; Kamerleden onwaardig, merkte CDA’er Pieter Omtzigt op. Dat viel verkeerd bij VVD’er Erik Ziengs, die Maarten Post van ZZP Nederland net gekscherend „de architect” van modelcontracten had genoemd. Hij eiste excuses van Omtzigt, dreigde met opstappen – en bleef toch maar zitten.

CNV-voorzitter Maurice Limmen hield een vurig betoog tégen alle kritiek op modelcontracten. Schijnzelfstandigheid wordt nu tot 2018 nauwelijks aangepakt, zei de vakbondsman. Wiebes moet de angst voor boetes ook niet bezweren, door te herhalen dat alleen een groepje „evident kwaadwilligen” zal worden aangepakt, zei hij. Het Nederlandse bedrijfsleven kent „genoeg boeven”, volgens Limmen.

PvdA’er Mei Li Vos had twee scherpe vragen voor werkgevers. Is het niet de „morele plicht” weer volop zzp’ers in te huren nu de handhaving is opgeschort? En hoeveel profiteert de payrollsector van alle bedrijven die van zzp’ers op payrollers overstappen?

De wettelijke situatie is nog te onzeker om veel zzp’ers in te huren, antwoordde Jeroen Lammers van VNO-NCW. En payrolling groeit hard omdat de economie hard groeit, zei Jurriën Koops van uitzendkoepel ABU.