Frankfurt aast op bankiers uit de City

Brexit

De Duitse stad schreeuwt het van de daken: wij zijn niet saai en we hebben alles op orde. Dus banken uit Londen, waag de oversteek.

Foto iStock

Waar blijft de grote uittocht van bankiers uit Londen? Tot nu toe heeft geen enkele bank de stap over het Kanaal gewaagd, sinds de Britten eind juni voor uittreding uit de Europese Unie stemden. Maar het zal niet lang duren voordat de eerste aankondigingen komen, denken ze in Frankfurt.

En in veel gevallen zal de keuze dan luiden: Frankfurt, zegt Hubertus Väth. Hij leidt de lobbyorganisatie voor Frankfurt als financieel centrum, Frankfurt Main Finance. „Frankfurt ligt op poleposition. Wij staan steeds op de shortlist van banken”, zegt Väth. In een gesprek in de toren van de Duitse tak van ING toont Väth zich stoutmoedig: „Ik ga ervan uit dat de meeste banken binnen vier maanden een besluit nemen”.

De Britse regering heeft gezegd voor eind maart de procedure voor de Brexit te willen beginnen, die twee jaar duurt. Wat daar precies uit komt, weet niemand. Houden de banken bijvoorbeeld hun financiële ‘paspoort’ om zaken te doen in de EU? De banken kunnen niet gaan zitten wachten, calculeert Väth. Ze hebben, denkt hij, zo’n twee jaar nodig om te praten met toezichthouders over vestigingsvoorwaarden op hun nieuwe plek.

Vandaar dat Frankfurt nú lobbyt, en hard ook. De concurrentie is groot: Parijs, Dublin, Luxemburg en Amsterdam, allemaal willen ze wel extra activiteit in de stad.

De ochtend na het referendum opende Frankfurt Main Finance meteen een telefonische hotline die zeven dagen per week, 24 uur per dag open is, er werden socialemediacampagnes gelanceerd. Väth geeft voortdurend interviews in internationale media. „We doen dat allemaal openlijk omdat we talent naar Frankfurt willen trekken”, zegt hij. Bankiers, maar ook vermogensbeheerders, advocaten en fintech-ondernemers moeten weten dat ze „welkom” zijn in Frankfurt.

De stad Frankfurt en de deelstaat Hessen trekken er ook hard aan. De burgemeester van Frankfurt was in Londen, de minister-president van Hessen vloog naar New York om Amerikaanse banken te bewerken.

Amsterdam doet het discreter

Ook Amsterdam organiseert dit soort bezoeken. Wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken, D66) was na het referendum twee keer in Londen om met banken en andere bedrijven te praten en in december gaat ze nog een keer. Maar anders dan Frankfurt schreeuwt Amsterdam niet van de daken dat het de beste keus is. Discreet opereren werkt beter, denkt het Amsterdamse stadsbestuur.

Lees ook: Steden vechten om de City. Behalve Amsterdam

Amsterdam heeft internationaal al een goed imago, zegt Väth. Open, sympathiek, ze spreken er Engels. Frankfurt daarentegen, een middelgrote stad ver weg van het hippe Berlijn, kampt met vooroordelen. „We hebben een beetje een saai imago”, zegt Väth. „Maar Frankfurt heeft oneindig veel te bieden.” Hij noemt het op: musea van wereldklasse, de grootste bijeenkomst van orkesten ter wereld, het op een na grootste muziekfestival ter wereld. En „wonderschone natuur in de omgeving”.

‘Tienduizend banen’

Andere voordelen van Frankfurt: de grote internationale banken zitten er allemaal al. De huren voor kantoren en woningen zijn laag in vergelijking met Londen en Parijs. „Minstens tienduizend” banen in de financiële sector zal Frankfurt erbij krijgen, verwacht Väth.

Lees ook een verhaal net na de Brexit: Wordt het wat saaie Frankfurt het nieuwe Londen?

Dit ondanks de nadelen van de stad, die er ook zijn. Bij de overheid spreken ze bijvoorbeeld niet zo goed Engels. Maar inmiddels is er, mede op initiatief van Väths organisatie, een loket bij de belastingdienst waar expats in het Engels terecht kunnen. Het arbeidsrecht is niet erg flexibel, maar dat is „ook in Parijs en Luxemburg een thema”, zegt Väth. Er zijn dertien internationale scholen, maar die zitten (onder meer vanwege de Europese Centrale Bank) vol. „Daar werken we aan.”

Verhalen dat de kantoorruimte in Frankfurt schaars is, zijn „onzin”, zegt makelaar Oliver Barth van de vastgoedtak van de Franse bank BNP Paribas. Hij krijgt al wel voorzichtig wat vragen van banken over Frankfurt, maar niemand toont nog concreet interesse in kantoren, zegt hij. „Het is nog aftasten.” De eerste van die verwachte tienduizend bankiers heeft zich nog niet gemeld.

    • Mark Beunderman