Francijn was vol verwachting

Opnieuw

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Advocaat Francijn de Rotte (30, links) luisterde december 1989 samen met tweelingzus Alexandra (30, arts) naar een Sinterklaasvertelling op de crèche op de Emmalaan 15 in Oegstgeest.

„Wij dachten dat wij op de foto vol verwachting naar Sinterklaas keken. Maar onlangs bleek dat er helemaal geen Sint was die dag. De jongste kinderen vonden de goedheiligman eng. Onze geconcentreerde blik was gericht op leidster Lenneke die voorlas. Om helpende ouders houvast te geven droegen we naamkaartjes. Sabine, de eigenaar van deze buurtcrèche, had met een gebrande kurk roetvegen op ons gezicht gemaakt. Pieten kwamen immers door de schoorsteen, maar zomaar wat vegen geven was ook makkelijker dan een gezicht helemaal zwart schminken.

Alexandra en ik dragen dezelfde kleding: heel uitzonderlijk. Mijn moeder, die veel zelf naaide, vermeed dat juist. Als twee-eiige tweeling waren we tenslotte ook verschillend. Zo was ik in tegenstelling tot Alexandra al vroeg lang. Daardoor dacht men dat mijn broer – drie jaar ouder, maar klein – en ik de tweeling in het gezin waren.

Alexandra en ik hadden een sterke gevoelsband. Als ik viel ging zij huilen. Op de middelbare school en gedurende onze studententijd kregen we een eigen vriendenkring. Maar de speciale band bleef.

Sinterklaas vierden we aanvankelijk thuis met surprises en gedichten. Nadat onze twee oudere broers het huis uit waren was het over. Ik heb dat nooit gemist.

Het meest spannende moment was ’s ochtends naar beneden gaan om te kijken of er iets in je schoen zat. De Zwarte Pieten van dienst hadden de huiskamer dan behoorlijk overhoop gehaald. Inmiddels weet ik beter, maar de herinnering aan die verrassende rommel prikkelt nog steeds mijn verbeelding.”

Zelf een foto insturen? Mail: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.
    • Arthur van den Boogaard