Een columniste die jonge rensters wil waarschuwen

Marijn de Vries Marijn de Vries vraagt aandacht voor intimidatie en seksueel misbruik in het vrouwenwielrennen. „Ik was nota bene dertig!”

Natuurlijk, Marijn de Vries is de eerste om toe te geven dat haar ervaringen met machtsmisbruik en seksuele intimidatie in het vrouwenpeloton ‘peanuts’ zijn vergeleken bij het schandaal dat eind vorige week boven water kwam uit het Engelse voetbal. Toch schreef ze er deze week een openhartige column over in Trouw, die ze later toelichtte in Nieuwsuur. Al was het maar om jonge wielrensters van nu te waarschuwen voor praktijken die ze zelf meemaakte met een masseur die zijn handen niet thuis kon houden. „Ik was nota bene dertig! Met toch wel heel wat meer levenservaring dan mijn 18-jarige ploeggenoten die ook bij hem op de massagetafel lagen.”

De Vries (38) werkte als redactrice bij het tv-programma Holland Sport toen ze in 2008 ineens nog begon met wielrennen. „Een ouwe taart”, noemde ze zichzelf gekscherend. Maar wel goed genoeg voor topploegen als Leontien.nl of Giant-Shimano. Intussen schreef ze samen met Nynke de Jong Vrouw & fiets, werd ze columnist en veelgevraagd gast in wielerprogramma’s op radio en tv. In de afgelopen Tour de France was ze vaste analist in De Avondetappe van de NOS.

Nadat ze in 2015 was gestopt met wielrennen werd De Vries bestuurslid van wielerunie KNWU, die enkele maanden geleden besloot tot onderzoek naar intimidatie in het vrouwenpeloton, na een verontrustend rapport van de internationale wielerunie UCI. Door de column van De Vries staat het onderwerp nu volop op de agenda. Ze schrijft onder meer over „een masseur die het regelmatig voor elkaar kreeg om tijdens een massage mijn schaamlippen aan te raken.” Ook beschrijft ze intimiderend gedrag van een mecanicien en een ploegleider. „Zijn stem heeft nog jaren in mijn hoofd gezeten.”