In beeld

Dit zijn de stille slachtoffers van decennia geweld in Congo

Meer dan vier miljoen kinderen hebben de afgelopen twintig jaar in Congo ten minste één ouder verloren. Generaties kinderen groeien er op te midden van etnisch geweld en de strijd om de waardevolle bodemschatten van Congo. Verstoken van familie leven ze op straat waar ze worden mishandeld, uitgebuit of gerekruteerd als kindsoldaten. In weeshuizen van hulporganisaties tekende persbureau AP de treurige levensverhalen van deze stille slachtoffers op.
Het weeshuis Don Bosco Center in Goma, in de Democratische Republiek Congo.
AP / Jerome Delay
Shardrack Bahati (8) leefde op de straat in Goma toen hij in 2013 werd gevonden door Rode Kruis-vrijwilligers en naar het En Avant Les Enfants INUKA Center in Goma werd gebracht. De zoektocht naar zijn ouders heeft nog niets opgeleverd.
AP / Jerome Delay
Rachel Wanimigabo (3) verloor haar moeder bij de geboorte van haar jongste broertje in april 2016. Van haar vader ontbreekt ieder spoor.
AP / Jerome Delay
Damien Matata Bizi (22) werd kindsoldaat op zijn tiende nadat zijn vader, een rebellenstrijder, omkwam.
AP / Jerome Delay
De weeskinderen eten hun lunch in het Don Bosco Center in Goma.
AP / Jerome Delay
Jeannette Umutsi (17) huilt wanneer ze vertelt over haar vlucht uit haar geboortestad Kirolarwe in 2008. Geboren vlak na de Rwandese genocide, heeft ze in haar leven alleen maar geweld, ontheemding en dood gekend.
AP / Jerome Delay
De tien jaar oude Sadina Gatuku en haar zusje Subiza (8) dwaalden nadat hun moeder door soldaten werd vermoord, twee dagen door het oerwoud voordat ze werden gered door vrijwilligers van ICDC.
AP / Jerome Delay
Het verhaal van Anuarita Mahoro (12) is er een van afwijzing en verbanning vanwege fysieke problemen na de dood van haar ouders.
AP / Jerome Delay
Alpha Meleki (6) overleefde een aanval van ADF-rebellen op zijn dorp waarbij twintig doden vielen onder wie zijn ouders. Hij werd met een kogelwond in zijn buik gevonden in berg dode lichamen. Hij is ernstig getraumatiseerd.
AP / Jerome Delay
Alpha Meleki speelt met een vriendje op de binnenplaats van het En Avant Les Enfants INUKA center in Goma. Het litteken op zijn hoofd is van een aanval met een machete.
AP / Jerome Delay
Natane Musungayi (13) is op jonge leeftijd verlaten door haar moeder die haar bij haar vader achterliet. De nieuwe vrouw van haar vader zette haar de deur uit. Daarna leefde en werkte ze op straat, moest ze bedelen en werd ze mishandeld.
AP / Jerome Delay
Jean Claude Twisenge (15) heeft wekenlang gelopen naar Goma op zoek naar geld om naar school te kunnen.
AP / Jerome Delay