Dertig aanhoudingen in Spanje om matchfixing in tennis

Onder de arrestanten zijn zes tennissers, allemaal actief op lagere niveaus in Spanje.

Foto Koen Suyk / ANP

De Spaanse politie heeft 34 mensen aangehouden vanwege matchfixing bij tenniswedstrijden. Onder de arrestanten zijn zes tennissers, zo hebben de Spaanse autoriteiten donderdag bevestigd tegenover persbureau AP. Om welke spelers het gaat is niet bekendgemaakt, maar er zijn volgens de politie geen topspelers bij het opgerolde goknetwerk betrokken.

De zes tennissers staan allemaal tussen plek 800 en 1.200 op de wereldranglijst en behoren daarmee niet bij de beste dertig tennissers van Spanje. De fraude vond dan ook niet plaats bij grote toernooien, maar bij de partijen op de lagere niveaus – challengers en futures. Het netwerk was verspreid over twaalf Spaanse steden.

Lees ook: ‘Matchfixing: iedereen weet het, iedereen zwijgt’.

Bij matchfixing worden weddenschappen afgesloten op een wedstrijd en worden betrokken spelers tegelijkertijd omgekocht om de uitslag te beïnvloeden. De Spaanse politie heeft in dit onderzoek aanwijzingen voor pogingen bij zeker zeventien tennistoernooien in vijf steden. In totaal hebben de arrestanten meer dan een half miljoen dollar (470.000 euro) verdiend met de fraude.

Kleine toernooien gemakkelijke prooi

Tenniswedstrijden op lage niveaus zijn een aantrekkelijke prooi voor fraudeurs, aangezien de controle er veel minder groot is dan bij bijvoorbeeld grandslamtoernooien. Bovendien verdienen de spelers vaak betrekkelijk weinig, waardoor het verleidelijker wordt om geld aan te nemen. Toch zijn er ook aanwijzingen voor matchfixing op hogere niveaus.

Lees ook: Gentleman’s game is zijn onbevlekte imago nu kwijt.

Eerder dit jaar ging het gerucht dat in de top van het internationale tennis sprake was van wijdverbreide matchfixing. Daarbij zouden onder meer oud-winnaars van grandslams zijn omgekocht om door goksyndicaten in Rusland en Italië om opzettelijk wedstrijden te verliezen, zo schreven de BBC en Buzzfeed op basis van geheime documenten.

Ook bij tenniswedstrijden in Nederland is mogelijk sprake geweest van matchfixing, zo stelde de Europese bond voor gokbedrijven (ESSA) begin dit jaar na onderzoek. Bij twee partijen was sprake van opmerkelijk gokgedrag. Dat wil zeggen dat er relatief veel geld wordt ingezet op een onwaarschijnlijke uitkomst, aldus ESSA.

    • Joost Pijpker