Opinie

    • Lucette Mascini

De gemeenteraad moet kiezen tussen Coolsingel en Collectiegebouw

Stelling van de week

Verschillende grote projecten gaan (veel) meer kosten dan begroot. Tegelijk wordt op van alles bezuinigd. De projecten moeten sneuvelen.

De herinrichting van de Coolsingel valt 11 miljoen euro hoger uit dan de afgesproken som van 47 miljoen euro. De bouw van het Collectiegebouw in het Museumpark gaat 9 miljoen euro meer kosten dan het eerder begrote bedrag van 52 miljoen euro, zo meldde wethouder Visser (D66) van Financiën vorige week. De stelling van de week is: ‘Een kostenoverschrijding van 20 procent op de bouwsom is teveel. Laat de gemeenteraad kiezen tussen de Coolsingel en het Collectiegebouw.’

Bart Joost Van Rij, gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam:„Die extra kosten voor de Coolsingel doen pijn. Maar de herinrichting moet doorgaan. De extra kosten voor het Collectiegebouw komen voor rekening van de daarvoor opgerichte stichting. De gemeente betaalt 2,5 miljoen euro subsidie per jaar gedurende 30 jaar. Daar moet ook de kostenoverschrijding uit betaald worden. Een scenario met te weinig betalende bezoekers wordt een probleem.”

Ruud van der Velden, gemeenteraadslid Partij voor de Dieren: „Die kostenoverschrijdingen zijn bizar. In de begroting voor de herinrichting van de Coolsingel waren ambtenaren vergeten de bouwrente van 2 miljoen mee te tellen. Dat geloof je toch niet? Ik heb nooit geloofd dat ze het Collectiegebouw kunnen bouwen voor het bedrag dat begroot was. Dat hebben we ook de hele tijd gezegd. Dus dan moeten ze niet nu ineens met een hoger bedrag aankomen. Het liefst blazen wij allebei de projecten af.”

Suardus Ebbinge (D66), voorzitter gebiedscommissie Rotterdam Centrum: ‘De herinrichting van de Coolsingel moet doorgaan. Dat is de hoofdstraat van de stad. Die maakt het plan om het centrum als lounge te gebruiken af. Maar de bouw van het Collectiegebouw is een ander verhaal. Wij hebben als gebiedscommissie altijd gezegd dat de gemeente beter had moeten zoeken naar een andere locatie. Bij de bouw van de museumparkgarage liepen de kosten ook flink uit de hand. Rotterdammers noemen hem niet voor niets de blunderput.

Paul Hofstra, directeur Rekenkamer Rotterdam:„De markt trekt aan, dus rekenen aannemers hogere prijzen. Dat is logisch. De ontwikkeling van de markt kun je niet voorspellen, dus waarom had de gemeente die moeten voorzien? Tegelijk leidt de groei van de economie tot nieuwe bouwprojecten waaraan de gemeente verdient. De tegenvaller van de hogere kosten voor de Coolsingel en het Collectiegebouw kan ze van die meevaller betalen. Maar uiteindelijk is het de gemeenteraad die beslist. ’

    • Lucette Mascini