Datalek

Contactgegevens verdachten terreur toegankelijk op internet

Contactgegevens van terreurverdachten waar Europol onderzoek naar deed zijn langere tijd vrij toegankelijk geweest via internet. Dat bleek woensdagavond uit een uitzending van tv-programma Zembla. Tegenover de website EUobserver verklaarde Europol woensdag dat het lek was ontstaan nadat een oud-medewerker de gegevens mee naar huis had genomen. Vervolgens heeft deze ex-medewerker de data opgeslagen op een harde schijf die verbonden was met internet. Het zou gaan om gegevens uit onderzoek van bijna tien jaar geleden. De Nederlandse Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) noemt het lek „extreem schokkend”. Mede omdat Europol het Europees Parlement er niet over informeerde, terwijl de politieorganisatie sinds september op de hoogte zou zijn geweest. (NRC)

    • Wilmer Heck