Cultuur

Ai Weiwei: nog een paar dagen

Foto Saskia van Loenen

Wie nog niet geweest is moet snel zijn, want in Foam is tot en met woensdag #SafePassage te zien, de expositie met (vooral) foto’s van Ai Weiwei, de Chinese kunstenaar en activist die jarenlang onder constante surveillance stond door de Chinese overheid. We zien diverse fotoreeksen die dat bewijzen; wegkijkende ‘stelletjes’ in een restaurant die Weiwei herkent als undercoveragenten, postende mannen bij zijn tuin, afluisterapparatuur in zijn stopcontacten – beklemmend. Maar het meest indrukwekkend zijn de muren die van boven tot onder bedekt zijn met zijn 16.500 iPhonefoto’s van vluchtelingen. Weiwei bezocht vele vluchtelingenkampen en legde alles vast. Niet te missen. T/m woensdag 7 december, Keizersgracht 609. www.foam.org

    • Saskia van Loenen