Colombia krijgt nu echt vrede

Farc-akkoord

Na de senaat heeft ook het Colombiaanse parlement, zonder één tegenstem, ingestemd met het herziene vredesakkoord, zoals dat vorige week door de regering en de rebellengroep FARC werd gepresenteerd.

Daarmee is het akkoord geratificeerd en gaat de vrede tussen de partijen na 52 jaar formeel in. Tijdens de oorlog kwamen zeker 220.000 mensen om het leven. Het is een klinkende zege voor president Juan Manuel Santos, die vier jaar geleden de vredesonderhandelingen met de FARC begon.

Nu het congres heeft ingestemd met de vredesafspraken krijgen de meer dan achtduizend FARC-strijders zes maanden de tijd hun wapens neer te leggen. Na die periode moet de rebellenbeweging zijn omgevormd tot een politieke partij.

In oktober verwierp de Colombiaanse bevolking een eerder akkoord nog nipt. Die weg heeft Santos niet opnieuw bewandeld. „Morgen begint een nieuw tijdperk”, aldus Santos.

    • Floor Boon