Bpost doet PostNL ‘finaal en verbeterd’ voorstel

overnameplannen Het Belgische postbedrijf biedt nu 5,75 euro per aandeel in plaats van 5,65 euro. PostNL krijgt na de overname meer invloed.

Handmatige sortering bij Bpost in Brussel, voor post die niet machinaal kan worden verwerkt. Foto uit 2012.
Handmatige sortering bij Bpost in Brussel, voor post die niet machinaal kan worden verwerkt. Foto uit 2012. Foto Jock Fistick / Bloomberg

Het Belgische Bpost heeft een „finaal en verbeterd voorstel” gedaan voor een overname van PostNL. Dat blijkt uit een persbericht dat het Belgische postbedrijf woensdagavond heeft uitgebracht. In plaats van 5,65 euro per aandeel biedt Bpost nu 5,75 euro per aandeel. Donderdagochtend stond het aandeel PostNL op 4,69 euro, het aandeel Bpost op 21,06 euro, iets lager dan de slotkoers van woensdag

Eerder deze maand wees PostNL twee voorstellen van Bpost resoluut af. PostNL vond de prijs te laag en meende dat de Belgische overheid te veel invloed zou hebben. Nu bezit de Belgische staat 51 procent van de aandelen, na de overname zou dat nog 40 procent zijn. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) en een meerderheid van de Tweede Kamer steunen het postbedrijf in de afwijzing. Ook grote klanten van PostNL, verenigd in de Vereniging Grootgebruikers Postdiensten, wijzen de overname af. Zij vrezen een stap terug in de ontwikkeling naar een vrije postmarkt.

Bpost komt in het nieuwe bod tegemoet aan de bezwaren. De prijs is verhoogd en PostNL krijgt na de overname meer invloed op het gefuseerde bedrijf. Zo krijgt een speciale Nederlandse stichting het recht om onafhankelijke bestuurders te benoemen, als tegenwicht tegen bestuurders die de Belgische staat mag aanwijzen. Deze Nederlandse bestuurders kunnen dan letten op de „belangen van de Nederlandse belanghebbenden”.

Bpost schrijft uit te kijken naar een „uitnodiging om op zeer korte termijn in gesprek te treden”. PostNL had op donderdagochtend nog niet inhoudelijk gereageerd.

Met de hogere prijs (3,20 euro in cash per aandeel PostNL plus 0,1202 aandelen Bpost per aandeel PostNL, samen 5,75 euro tegen de slotkoers van woensdag) en aangepaste voorwaarden wordt het moeilijker voor Herna Verhagen, bestuursvoorzitter van PostNL, om een gesprek te weigeren. Verschillende aandeelhouders van PostNL, onder wie mediaondernemer John de Mol en buitenlandse investeringsfondsen, hebben al na het eerste bod gezegd dat PostNL met Bpost aan tafel moet. Zij zullen de druk op Verhagen opvoeren.

Begin dit jaar heeft PostNL maandenlang met Bpost onderhandeld. Ingewijden leiden daaruit af dat PostNL blijkbaar wel logica ziet in samengaan. Toen de onderhandelingen eind mei werden afgebroken was een deal dichtbij. Er werd al gewerkt aan een fusieprotocol, met afspraken over bijvoorbeeld werkgelegenheid. De deal zou zijn afgeketst op onder meer Belgische staatsinvloed en pensioenen van PostNL-werknemers.

Zelfs als PostNL nu wél akkoord gaat, kan Bposts overnameplan alsnog mislukken door politieke weerstand aan Nederlandse zijde. De Tweede Kamer wil niet dat PostNL Belgisch wordt en heeft minister Kamp in een motie opgedragen de Postwet zo te wijzigen dat hij toestemming moet geven voor de overdracht van grote aandelenpakketten. Kamp heeft beloofd te onderzoeken of dat juridisch mogelijk is.