Heijmans beëindigt probleemcontract voor Energiefabriek Tilburg

Het bouwbedrijf treft een schikking met waterschap De Dommel van zo’n 15 miljoen euro.

Foto REMKO DE WAAL/ANP

Bouwbedrijf Heijmans heeft een van zijn probleemcontracten beëindigd. De schikking kost het bedrijf, dat in financiële problemen verkeert, bijna 15 miljoen euro. Dat heeft Heijmans donderdagochtend gemeld.

Heijmans en Waterschap De Dommel staken hun samenwerking bij de Energiefabriek Tilburg, die sinds juni 2016 zuiveringsslib uit het beheergebied van de Dommel inneemt en biogas produceert. Hiermee wordt duurzame energie opgewekt. Het waterschap neemt de installatie per 1 december volledig over van Heijmans en wordt zelf verantwoordelijk voor het functioneren van de installatie. Het verbreken van het contract leidt tot een negatief effect op het bedrijfsresultaat van bijna 15 miljoen euro.

Het contract tussen Heijmans en het waterschap uit 2012 voorzag in een onderhoudsperiode van vijftien jaar en volledige verantwoordelijkheid voor ontwerp, realisatie, onderhoud en exploitatiekosten. Heijmans ontving 31 miljoen euro voor de opdracht, maar krijgt de fabriek niet aan de praat en leed in het eerste halfjaar van 2016 al 8 miljoen euro verlies op het project.

De Energiefabriek is slechts een van de projecten waardoor Heijmans in financiële problemen verkeert. De bouwer uit Rosmalen is in onderhandeling met banken over het nakomen van kredietafspraken, mogelijk komt er een aandelenemissie. Het aandeel Heijmans halveerde afgelopen maand bijna in waarde. Topman Bert van der Els en financieel directeur Mark van den Biggelaar kondigden recent hun vertrek aan.

Een ander groot probleemproject is de N23, Westfrisiaweg, waar Heijmans in een conflict is verwikkeld met de provincie Noord-Holland. De bouwer werkt aan een ‘opwaardering’ van 42 kilometer weg tussen Enkhuizen en Alkmaar, een project van zo’n 200 miljoen euro. Onder meer het prepareren van de ondergrond duurt echter langer dan verwacht, waardoor de weg niet eind 2017 klaar zal zijn.

    • Mark Duursma