Bekende grootouders protesteren twee keer per maand voor het klimaat

Twee keer per maand komen de ‘Grootouders voor het Klimaat’ politici aanmoedigen iets aan het milieu te doen. Onder hen Jan Terlouw, Ruud Lubbers en Herman Wijffels.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks en Sinterklaas tijdens de demonstratie vandaag. Foto ANP / Bart Maat

„Weer wat geleerd.” Lucas de Groot zegt het berustend. Hij en de andere grootouders die zich donderdagmiddag voor de Tweede Kamer hebben verzameld, worden weggestuurd door de politie. Ze zijn vergeten hun demonstratie van tevoren aan te melden bij de politie van Den Haag. En zelfs als je grijze haren hebt, word je dan onverbiddelijk weggestuurd van het Plein.

Ook als je niet komt protesteren, maar politici komt aanmoedigen. Want dat is wat de ‘Grootouders voor het Klimaat’ willen doen. Zoals Jan Terlouw een avond eerder als prelude deed bij De Wereld Draait Door. Terlouw is één van hen, net als oud-premier Ruud Lubbers (CDA) en Herman Wijffels (voormalig directeur Rabobank).

Lees hier de recensie van Hans Beerekamp over het pleidooi van Jan Terlouw: Jan Terlouw en het touwtje uit de brievenbus

En Joos Ockels, weduwe van astronaut Wubbo. Ze zegt: „Terlouws verhaal was me uit het hart gegrepen. Door je kleinkinderen ben je met de toekomst verbonden, en wil je dat zij het ook goed krijgen, ook in een leefbare wereld wonen. 2100 is opeens geen getal meer, maar een jaar waarin mijn kleinkinderen er nog zijn.”

Ze heeft er twee, van elf en zeven. Ze zegt: „Je wilt dat zij dan ook in een leefbare wereld leven, en wij niet alle grondstoffen hebben verbruikt.”

Houten poppetjes

Het clubje grootouders staat in een kring, met houten poppetjes met sjaals en mutsen tussen hen in. Dat moeten de kleinkinderen voorstellen. Twee keer per maand willen ze in Den Haag langskomen. Gewoon om politici te helpen herinneren aan hun beloftes iets aan het klimaat te doen. In Zwitserland en Noorwegen bestaan al soortgelijke initiatieven.

Een aantal van de grootouders liep vorig jaar naar Parijs, waar toen een nieuw klimaatakkoord werd gesloten. Ze ondersteunen de campagnegroep Urgenda (een samentrekking van Urgente Agenda), die een proces won tegen de Staat der Nederlanden: het kabinet moet meer werk maken van het beperken van de uitstoot van broeikasgassen.

Lucas de Groot – een kleinkind van drie en een van een jaar oud - zegt: „Misschien dat wij als grootouders beseffen dat we een diepere laag van verantwoordelijkheid hebben. Ik was biologisch boer, maar nu ik grootvader bent, ben ik er nóg meer van overtuigd dat we ons handelen moeten afstemmen op de toekomst van onze kleinkinderen.”

Joos Ockels zegt: „Politici denken tegenwoordig aan vier jaar, de continuïteit is een beetje weg in Den Haag. Dat is ook wat Jan Terlouw bedoelde: je bent er voor het publieke belang, je bent ervoor om de jeugd op een aarde te laten leven die zich kan herstellen.”

Ze moeten hun houten poppetjes opbergen voor er goed en wel een demonstratie op gang is gekomen. Voor de politici binnen hebben kunnen opmerken dat er iets gaande is. Alleen Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Eric Smaling (SP) komen even buurten. Maar de grootouders zijn optimistisch: ze zijn in Nederland met twee miljoen.