arbeidsrecht

Van Dam: conflict octrooibureau in Rijswijk blijft aanhouden

De bedrijfscultuur bij het Europees Octrooi Bureau (EPO), gevestigd in Rijswijk, is nauwelijks verbeterd. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) aan de Tweede kamer. „Er is sprake van een wij-zij cultuur, gebrek aan wederzijds vertrouwen tussen management en personeel en een gebrek aan gedeelde waarden”, schrijft Van Dam. De kritiek van vakbond SUEPO, die de helft van het personeel vertegenwoordigt, is dat de Franse EPO-president Benoît Battistelli een autoritair bewind voert. In strijd met een resolutie van de raad van bestuur is in Rijswijk onlangs opnieuw een vakbondsbestuurder ontslagen, bevestigt Van Dam. De Hoge Raad besluit in januari of het EPO als internationale organisatie „immuun” is voor het Nederlandse arbeidsrecht. (NRC)