Ammoniaklek industrieterrein Chemelot in Sittard-Geleen

De brandweer meldt dat het gevaar is geweken. Het lek ontstond na een stroomstoring.

Foto Lex van Lieshout/ ANP

Op het industrieterrein Chemelot in de Limburgse gemeente Sitard-Geleen is op donderdag omstreeks één uur een ammoniaklek ontstaan. De lekkage is bij het bedrijf OCI Nitrogen. Inmiddels is het gevaar geweken, zo meldt de brandweer.

Twitter avatar brwzuidlimburg Brandweer Z-Limburg Ammoniak lekkage
Incident onder controle, afgeschaald naar grip 0

Lek ontstond na stroomstoring

Het lek ontstond vanwege een stroomstoring in de schakelkast, zo meldde Chemelot. Gelijk daarna werd het proces in de melaminefabriek is stopgezet. Melamine is een grondstof voor kunstof en harssen.

Nadat duidelijk werd dat er giftige ammoniak lekte uit de fabriek kondigde de nooddienst van het industrieterrein alarmfase GRIP-1 aan, later gevolgd door GRIP-2. Dit staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. Fase 2 betekent dat het incident gevolgen heeft voor de omgeving. De brandweer plaatste waterschermen om verder uitstoot te voorkomen. Als voorzorgsmaatregel liet de brandweer aan omwoonenden weten om deuren en ramen gesloten te houden.

Bij metingen werd buiten het terrein van Chemelot geen ammoniak aangetroffen.

Locatie van het industrieterrein:

    • Huib de Zeeuw