Amerikaanse veteranen voegen zich bij protest oliepijpleiding

De omstreden leiding voert over het gebied van de inheemse Sioux-bevolking. Zij krijgen steun uit heel de Verenigde Staten.

Demonstratie in Philadelphia in solidariteit met de inheemse Sioux-bevolking.
Demonstratie in Philadelphia in solidariteit met de inheemse Sioux-bevolking. Foto Matt Rourke/ AP

Een aantal Amerikaanse veteranen is op donderdag aangekomen bij het kamp van demonstranten bij de omstreden oliepijpleiding in North Dakota, zo meldt persbureau Reuters. Duizenden mensen, leden van inheems stammen en milieu-activisten, protesteren al maandenlang om de bouw tegen te houden van de Dakota Access Pipeline.

De bijna 1.900 kilometer lange pijpleiding moet olie uit schalievelden van North Dakota door vier staten naar Illinois vervoeren. Een deel van deze pijpleiding loopt over de grond van de Standing Rock-reservaat van de inheemse Sioux-bevolking. De ongeveer 8.000 inwoners zeggen dat de leiding loopt over het gebied waar hun voorvaderen begraven liggen. Verder vrezen ze voor vervuiling van grond- en drinkwater. De demonstranten laten zich niet door de winterse kou afschrikken, zo laten ze weten.

Lees ook een interview met medicijnvrouw Marilyn Black Elk: De Sioux wijken niet voor winter

In verschillende steden in de Verenigde Staten zijn op donderdag mensen de straat opgegaan in solidariteit met de inheemse bevolking.

Tweeduizend oud-militairen willen afreizen naar protestkamp

De Amerikaanse autoriteiten zijn van plan om aankomende maandag 5 december het grootste protestkamp Oceti Sakowin te ontruimen. Dit zou kunnen uitdraaien op een confrontatie met voormalige militairen. Via de Facebookgroep ‘Veterans Stand for Standing Rock’ worden veteranen opgroepen om naar het gebied af te reizen. In totaal hebben tweeduizend oud-militairen toegezegd om de reis te maken. De 32-jarige Navy-veteraan Matthew Crane laat weten dat de oud-militairen die het protest steunen “op de schouders staan van Martin Luther King en Ghandhi”.

Bekijk ook de fotoserie :Protestactie met tipi’s in de sneeuw

Volgens de gouverneur van North Dakota Jack Dalrumple is het “waarschijnlijk niet uitvoerbaar” om een deel van de pijpleiding te verleggen zodat het niet over het gebied gaat van de inheemse bevolking. Eerder liet Energy Transfer Partners (ETP), het bedrijf dat de leiding bouwt al weten dat ze hun plannen niet aanpassen. Volgens ETP gaat de leiding, die 3,7 miljard dollar kost, alleen langs het Sioux-reservaat.

    • Huib de Zeeuw