Amerikaanse Senaat stemt in met verlenging sancties Iran

De verlenging kan gevolgen hebben voor de Irandeal, zo zei de hoogste geestelijk leider van Iran eerder.

De Amerikaanse en Iraanse vlag bij de presentatie van het nucleaire akkoord in Wenen in 2015.
De Amerikaanse en Iraanse vlag bij de presentatie van het nucleaire akkoord in Wenen in 2015. Foto Carlos Barria / AFP

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een verlenging van de sancties tegen Iran met tien jaar. Dat meldt persbureau Reuters. Het wetsvoorstel is donderdag naar het Witte Huis gestuurd waar Obama tien dagen de tijd heeft om het te ondertekenen.

De verlenging van de sancties werd door de Senaat unaniem aangenomen. In november werd het voorstel ook al bijna door heel het Huis van Afgevaardigden aangenomen. Beide partijen zijn van mening dat de sancties verlengd moeten worden als stok achter de deur wanneer het land zich niet houdt aan de Irandeal.

De hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, zei de afgelopen maand dat een eventuele verlenging van de sancties tegen Iran, die onder meer betrekking hebben op de energie- en defensie-industrie, de Irandeal in gevaar zouden kunnen brengen. Hij dreigde dat Iran zou reageren als de verlenging van de sancties door zouden gaan, om zo druk uit te oefenen op Obama om met een veto de nieuwe wetgeving tegen te houden.

Het Witte Huis is ook tegen de verlenging van de sancties, omdat Obama zonder de sancties ook genoeg middelen heeft om Iran te straffen voor eventuele misstappen. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post is de kans echter klein dat Obama gebruikmaakt van zijn vetorecht. Een veto kan ongedaan gemaakt worden doordat een tweederde meerderheid nodig is in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. En die meerderheid is er, schrijft The Washington Post.

Akkoord over kernwapenprogramma

In juli vorig jaar bereikte Iran met internationale grootmachten een akkoord over zijn kernwapenprogramma. In ruil voor het terugschroeven van nucleaire onderzoeken door Iran worden economische sancties op het land opgeheven.

Lees ook: Eindelijk een nucleair akkoord met Iran. Dit is wat er is afgesproken

Enkele maanden geleden bleek dat Iran met medeweten van de VS enige beperkingen van het nucleair akkoord van 2015 mocht ontduiken, zodat het de deadline voor het opheffen van economische sancties zou halen. Dit schreef een Amerikaanse denktank, het Institute for Science and International Security, in een rapport op basis van gesprekken met Amerikaanse regeringsfunctionarissen.

    • Maarten Back