Akkoord met Brussel

Duitsland mag tol heffen, Nederland naar rechter

Duitsland mag tol gaan heffen voor personenauto’s op de Autobahn. De Europese Commissie is donderdag akkoord gegaan met maatregelen die discriminatie tussen Duitse en buitenlandse weggebruikers moeten uitsluiten. Nederland en Oostenrijk zijn het hiermee oneens en stappen naar de Europese rechter, zegt minister Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD). Mogelijk sluiten België en Denemarken zich aan. De hoogte van de tol voor buitenlandse auto’s hangt af van hun vervuiling: de minimumprijs voor een 10-daags vignet wordt 2,50 euro, de maximumprijs 20 euro. De maximale jaarkosten voor buitenlandse auto’s zijn 130 euro. Duitse automobilisten moeten de tol ook betalen, maar worden gecompenseerd met belastingaftrek. (Reuters, ANP)

    • Eppo König