Airbnb en Amsterdam sluiten deal over illegale woningverhuur

Het wordt verhuurders onmogelijk gemaakt om hun woonruimte langer dan zestig dagen aan te bieden.

Toeristen met rolkoffers op het Museumplein in Amsterdam. Rolkoffers zijn een van de problemen van toenemende populariteit van AirBnB.
Toeristen met rolkoffers op het Museumplein in Amsterdam. Rolkoffers zijn een van de problemen van toenemende populariteit van AirBnB. Koen van Weel / ANP

Airbnb gaat Amsterdam helpen bij de bestrijding van illegale woningverhuur aan toeristen. De website wordt zo ingericht dat het onmogelijk wordt een ruimte langer dan de toegestane zestig dagen per jaar te verhuren. Gebruikers krijgen een teller op de website te zien die na vijftig dagen een extra waarschuwing afgeeft.

Dat zijn de belangrijkste afspraken die het Amerikaanse verhuurplatform en de gemeente donderdag bekendmaken. De overeenkomst gaat per 1 januari in en is een jaar geldig. “Het is goed voor Amsterdammers en goed voor de toeristen”, zegt verantwoordelijk wethouder Ivens (SP). “Airbnb is nu een wapen in de strijd tegen illegale verhuur. Steden in Europa keken uit naar zo’n overeenkomst.”

Het is goed voor Amsterdammers en goed voor de toeristen

Het verhuurplatform heeft ook beloofd gegevens van verhuurders te verstrekken als de gemeentelijke opsporingsambtenaren signalen hebben dat er illegaal verhuurd wordt. Dan hoeft niet alleen te gaan om de zestig-dagentermijn. Ook het maximaal aantal gasten – vier personen – en de brandveiligheid zijn criteria om te handhaven. Illegaal aangeboden woningen worden door Airbnb geblokkeerd of van de website geweerd als het in feite om een illegaal hotel gaat. De gemeente heeft toegezegd jaarlijks meer informatie over handhavingsacties te gaan delen.

In september gaf een meerderheid van de gemeenteraad nog aan desnoods bereid te zijn om de rechter te vragen Airbnb in Amsterdam te verbieden, als beide partijen niet tot een overeenstemming zouden komen.

Een sluiproute rond de nieuwe afspraken met Airbnb zou kunnen zijn dat woningen ook via andere websites worden verhuurd. Als de zestig dagen op Airbnb ‘op’ zijn, zouden verhuurders verder kunnen gaan op andere sites. Volgens wethouder Ivens zijn naast Airbnb nog zeventien verhuursites actief in Amsterdam. Een poging om met hen tot soortgelijke afspraken te komen als met Airbnb, wezen deze platforms vorig jaar af. “Deze afspraak met Airbnb voert de druk op hen op”, zegt Ivens. ,,Wij kunnen nu onze handhaving concentreren op die andere bedrijven.”

De nieuwe overeenkomst is een vervolg op de afspraken die Amsterdam en Airbnb in 2014 maakten. Daarbij werd afgesproken dat Airbnb toeristenbelasting zou innen voor Amsterdam. Dit jaar verwacht de site zo’n 8,2 miljoen euro af te dragen aan de Amsterdamse belastingdienst, zo’n anderhalf keer meer dan vorig jaar.

Symbool voor negatieve bijeffecten

De oude afspraken voldeden niet langer. Airbnb is afgelopen jaren in Amsterdam omstreden geraakt als symbool voor de negatieve bijeffecten van particuliere toeristische verhuur: de toegenomen drukte in met name de binnenstad en het beslag op een toch al krappe woningmarkt. In 2015 ontving de gemeente 834 meldingen over vermeende illegale verhuur van woningen aan toeristen. Dat was twee keer zoveel als een jaar daarvoor.

Deze week werden de resultaten bekend van een Woonenquête die in opdracht van wethouder Ivens is gehouden. Illegale toeristische verhuur werd als tweede genoemd op de vraag ‘Als u de wethouder wonen zou zijn, welk thema zou u dan het eerst aanpakken?’ Meer sociale huurwoningen bouwen, antwoordde 67 procent van de ondervraagden. Illegale toeristische verhuur, antwoordde 59 procent.

Wethouder Ivens vindt de uitkomst onverwacht, “aangezien in misschien vier of vijf van de 22 wijken de toeristische drukte echt een probleem vormt”. Ivens denkt dat Amsterdammers in minder drukke wijken zich hiermee solidair tonen met hun benarde stadgenoten.

Van het totaal aantal toeristische overnachtingen in Amsterdam neemt Airbnb 5 procent voor zijn rekening

Naar schatting 22.000 woningen zouden tussen februari 2015 en 2016 ten minste éénmaal zijn verhuurd via Airbnb. Ook dat is een relativering waard, zegt Ivens. Van het totaal aantal toeristische overnachtingen in Amsterdam neemt Airbnb 5 procent voor zijn rekening.

Airbnb, in 2008 opgericht in San Francisco, is wereldwijd in meer dan honderdnegentig landen actief.