A’dam pakt met Airbnb illegale verhuur aan

Akkoord

Airbnb gaat Amsterdam helpen bij de bestrijding van illegale woningverhuur aan toeristen. De huizenverhuursite wordt zo ingericht dat het onmogelijk wordt een ruimte langer dan zestig dagen per jaar te verhuren, het maximum dat de gemeente toestaat. Verhuurders krijgen op hun scherm een teller te zien die na vijftig dagen een waarschuwing afgeeft.

De Amerikaanse huizenbemiddelaar en de gemeente hebben dat donderdag bekendgemaakt. Hun overeenkomst geldt het hele komende jaar. „Goed voor Amsterdammers en goed voor de toeristen”, zegt wethouder Laurens Ivens (wonen, SP). „Airbnb is nu een wapen in de strijd tegen illegale verhuur. Veel andere steden keken uit naar zo’n overeenkomst.”

Airbnb heeft beloofd gegevens van verhuurders te verstrekken als de gemeente signalen heeft dat ze te vaak verhuren, meer dan het maximumaantal van vier gasten hebben of als de brandveiligheid in het geding is. Airbnb weert woningen als het in feite om een illegaal hotel gaat. De gemeente heeft toegezegd meer informatie te delen over handhavingsacties.

Amsterdam ondervindt veel overlast van illegale verhuur via Airbnb. De gemeenteraad wilde de rechter vragen Airbnb in Amsterdam te verbieden, als het bedrijf geen akkoord zou bereiken met de gemeente.

Volgens Ivens zijn naast Airbnb nog 17 verhuursites actief in Amsterdam. „Deze overeenkomst voert de druk op hen op. Wij kunnen onze handhaving nu op die andere concentreren.”