Meldingen moslimdiscriminatie vorig jaar verdriedubbeld

Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van de Anne Frank Stichting.

Foto: Bart Maat / ANP

De politie registreerde vorig jaar ruim drie keer zoveel incidenten van moslimdiscriminatie dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van de Anne Frank Stichting. In 2015 werden 446 incidenten van moslimdiscriminatie geteld, tegen 142 in 2014, meer dan een verdriedubbeling.

Het is de vijfde keer dat de Anne Frank Stichting het rapport over racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland uitbrengt. Onderzoekers kijken daarvoor in het systeem van de politie naar hoe vaak in de meldingen combinaties van bepaalde trefwoorden, zoals ‘moskee’ en ‘hakenkruis’, in een jaar voorkwamen. Die meldingen worden vervolgens geanalyseerd.

Lees ook: Meer racisme, minder gescheld

In totaal werden 4165 incidenten met een antisemitisch of racistisch karakter die plaatsvonden in het jaar 2015 geteld, tegen 4092 in 2014. Daaronder rekent het instituut ook schelden. Er werden 2732 incidenten met een racistisch karakter gevonden. Bij 466 van die racistische incidenten speelde de discriminatie van moslims een rol, tegen 142 in 2014. De stichting schrijft in een persbericht te denken dat de sterke stijging samenhangt met de maatschappelijke spanningen rond terroristische aanslagen in West-Europa en de komst van islamitische vluchtelingen.

Het aantal antisemitische incidenten dat geteld werd daalde, van 76 in 2014, tot 57 in 2015. De stichting denkt dat deze daling te maken heeft met de afname van geweld in het Israëlisch-Palestijns conflict vorig jaar.

In het rapport wordt verder de ontwikkeling van het extreemrechtse veld in Nederland in het jaar 2015 geanalyseerd. De onderzoekers schrijven dat de actieve aanhang van verschillende extreemrechtse organisaties vorig jaar steeg, onder andere door de opkomst van de Nederlandse afdeling van de Duitse Pegida. Waar alle organisaties in 2014 ongeveer honderd aanhangers telden, steeg dat aantal in 2015 naar circa 245. Een dergelijk aantal extreemrechtse activisten kwam voor het laatst voor in het midden van de jaren negentig.