Zes arrestaties vanwege machete-aanslag in Charleroi

De dader van de aanslag in augustus werd gelijk doodgeschoten. Onbekend is waar de arrestanten van verdacht worden.

Agenten rond het politiekantoor in Charleroi. In de buurt van het bureau vond de aanval plaats.
Agenten rond het politiekantoor in Charleroi. In de buurt van het bureau vond de aanval plaats. Foto Fred Dubois / AFP

Bij acht huiszoekingen heeft de Belgische politie woensdag zes mensen aangehouden in verband met de machete-aanslag van afgelopen augustus in Charleroi. Dat heeft het Belgische Federale Parket bekendgemaakt.

Bij de arrestaties heeft de politie steekwapens aangetroffen en in beslag genomen “waarvan enkele gelijkaardig aan het wapen dat werd gebruikt bij de aanslag”. Later vandaag beslist de onderzoeksrechter of de verdachten voorlopig vast blijven zitten. Waarvan ze precies worden verdacht, is niet naar buiten gebracht.

Begin augustus viel een 33-jarige illegale Algerijn met een machete twee agentes aan voor een politiebureau in Charleroi. Daarbij raakten zij zwaar gewond aan hun gezicht. De dader werd doodgeschoten door een andere agent.

Poging tot terroristische moord

Tijdens de aanval riep de man ‘Allahu Akbar’ (‘God is groot’). Later eiste terreurgroep Islamitische Staat de aanslag op. Het dreigingsniveau voor Belgische politiebureaus werd verhoogd.

De Algerijn stond bij de veiligheidsdiensten niet bekend als potentiële terrorist. De aanslag wordt door het Federaal Parket gekarakteriseerd als “poging tot terroristische moord”.