De totale niksigheid in het leven van een smartphonedief

Wat gebeurt er precies als je smartphone gestolen wordt? In de leerzame documentaire ‘Find my Phone’ van Anthony van der Meer volgen we een dief op afstand.

Wat gebeurt er eigenlijk precies met je smartphone, als die gestolen wordt? Volgens de politie, die in Nederland zo’n 300 aangiften per week registreert, is de kans groot dat hij snel gesloopt wordt en de onderdelen verhandeld in Oost-Europa. Maar als je er heel snel bij bent, kun je dat misschien nog verhinderen.

In de zomer van 2015 studeerde Anthony van der Meer af aan de Willem De Kooning Academy (dé opleiding waar kunst en nieuwe media elkaar ontmoeten) met een korte documentaire, getiteld Find My Phone. Hij trad nu met een uitgebreidere versie in de publiciteit, vertelde er aanstekelijk over in RTL Late Night en plaatste een versie van 22 minuten op Vimeo.

Bekijk de korte film hieronder. De tekst gaat verder onder de video.

Na het vieze, beschaamde gevoel van een diefstal in een café, besloot Van der Meer een geprepareerde Android opzettelijk te laten stelen. Programma’s als Find My iPhone van Apple werken immers doorgaans niet erg lang, omdat ze weer met andere apps eenvoudig omzeild kunnen worden.

Van der Meer had een speciale versie op de telefoon gezet van de app Cerberus, die de eigenaar in staat stelt om op afstand allerlei gegevens over gebruik en locatie uit te lezen, maar ook foto’s en filmpjes op te nemen, uiteraard uitsluitend voor gebruik door de rechtmatige eigenaar.

Er valt een hoop te leren van dit project. In de eerste plaats wordt een smartphone in Rotterdam niet snel gestolen. Na vier dagen vergeefse pogingen vertrekt Van der Meer naar Amsterdam, waar het pas aan het einde van de dag lukt, in de metro. De tweede verborgen camera stond net uit, een overtuigend argument dat deze docu geen fake is en alles authentiek lijkt.

Pas na een tijdje zet de dief een nieuwe (Arabische) simkaart in de smartphone. Dan kunnen de filmers hem ook (onherkenbaar) in beeld brengen en zijn leven beginnen te stelen.

Ook een les is de totale niksigheid van het leven van een Egyptische kruimeldief in Amsterdam. Hij slaapt in daklozenopvang, hangt veel rond, blowt en belt met sekslijnen. Hij heeft een lange verwarde afspraak met een vrouw die hij Miss Rusland noemt. Maar hij rijdt ook om onduidelijke redenen heen en weer naar een humanitaire instelling in de Franse stad Mulhouse. Een keer belt Anthony hem en zegt verkeerd verbonden te zijn. Ook wordt een ander keer op afstand zijn beltegoed aangevuld door de filmers. Uit medelijden, want alles wat ze verzamelen gaat af van het tegoed aan mobiele data van de dief.

Na een regelrechte confrontatie met een zweterige halfnaakte, agressieve man in een walm van hasj, wordt de achtervolging gestaakt. Ook de telefoon gaat uit.

Pas maanden later wordt het contact hersteld en duikt de telefoon op in de buurt van een belwinkel in Amsterdam-Oost. Nog weer later meldt de telefoon zich met een Roemeense tekst.

De politie had dus gelijk. Maar de moraal is ook dat het zelfs voor amateurs niet zo moeilijk is om op afstand totale surveillance uit te oefenen, wraak te nemen door uit naam van de dief mails of sms’en te versturen en hem te filmen op de meest beschamende momenten. Goed filmpje, dat meer effect sorteert dan al die officiële privacywaarschuwingen.