VN leggen N-Korea nieuwe sancties op na kernproef

De export van kolen wordt met 60 procent verminderd. Ook mag het land enkele mineralen niet meer uitvoeren.

Een fietsende vrouw in Pyongyang.
Een fietsende vrouw in Pyongyang. Foto Ed Jones / AFP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is unaniem akkoord gegaan met nieuwe sancties tegen Noord-Korea. De sancties volgen drie maanden na de tweede kernproef van Noord-Korea dit jaar, de vijfde in totaal.

De sancties houden onder meer in dat Noord-Korea 60 procent minder kolen mag uitvoeren. Dat kost Noord-Korea jaarlijks zo’n 700 miljoen dollar (658 miljoen euro), een kwart van de totale inkomsten uit export, schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De huidige sancties verschillen met diegene die eerder dit jaar werden opgelegd. Ook als de kolenexport bedoeld is om in het levensonderhoud van Noord-Koreanen te voorzien, wordt die nu beperkt.

Of de sancties succesvol zijn, hangt vooral van China af. China is de grootste afnemer van kolen en de belangrijkste handelspartner van Noord-Korea, maar maakt zich zorgen over het kernprogramma van Noord-Korea en vindt dat het economische systeem hervormd moet worden. Toch is China niet gebaat bij te grote financiële gevolgen voor Noord-Korea, uit angst dat dat het Kim-regime ten val kan brengen. Dat zou een vluchtelingenstroom van miljoenen Noord-Koreanen naar China op gang kunnen brengen.

Standbeelden en dwangarbeiders

Bij de vorige sancties besloot de Veiligheidsraad de export van een aantal mineralen zoals goud te verbieden. Vanaf nu mag Noord-Korea nog vier mineralen minder uitvoeren: koper, nikkel, zink en zilver. Dat kost het land 100 miljoen dollar. Ook de export van standbeelden, die Noord-Korea voor met name Afrikaanse landen maakt, wordt aan banden gelegd.

De Veiligheidsraad heeft ook opgeroepen strenger toe te zien op waar het geld dat Noord-Koreaanse arbeiders in het buitenland verdienen naartoe gaat. Naar schatting werken zo’n 50.000 Noord-Koreanen in het buitenland. Analisten denken dat dat aantal mogelijk veel hoger ligt. Veel van hen worden uitgebuit. Ze verdienen harde valuta voor het regime en mogen zelf bijna niks houden. Naar verluidt verdient het Noord-Koreaanse regime daar 1,5 miljard dollar per jaar mee.

Lees ook dit opiniestuk van hoogleraar Koreastudies Remco Breuker en jurist arbeidsrecht Imke van Gardingen over Noord-Koreaanse dwangarbeiders in Polen: Rutte, kom de Noord-Koreaanse slaven in Polen te hulp