De J. moet lening terugbetalen aan erven Everink

Mark de J., verdachte van de moord op zakenman Koen Everink, moet bijna 24.000 euro terugbetalen aan zijn nabestaanden.

Reconstructieteam van de politie bij het huis van de vermoorde zakenman Koen Everink.
Reconstructieteam van de politie bij het huis van de vermoorde zakenman Koen Everink. Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

Tenniscoach Mark de J., verdachte van de moord op Koen Everink, moet de nabestaanden van de zakenman 23.850 euro terugbetalen. Dat heeft de voorzieningenrechter van rechtbank Utrecht bepaald.

Dat bedrag zou De J. van zijn vroegere vriend hebben geleend. De erven van Everink hadden in een kort geding ongeveer 70.000 euro aan geleend geld teruggeëist.

Tienduizenden euro voor gokverslaving

De J. erkent dat hij geld heeft geleend van de zakenman om zijn gokverslaving te bekostigen. Hij zou drie aflossingen hebben gedaan aan Everink, waarna er nog een bedrag van 13.850 euro zou openstaan. Daarnaast had hij 40.000 euro geleend van Tunga Holding, het bedrijf van Everink. Van dit bedrag zou hij nog 10.000 moeten terugbetalen.

Volgens De J. hebben hij en Everink een groot deel van de lening vergokt en zou Everink het verlies nemen voor het resterende deel van 30.000 euro. De rechter heeft alleen de bedragen toegewezen die door de gedaagde zijn erkend.

De J. zegt onschuldig te zijn

Everink werd op 4 maart van dit jaar dood aangetroffen in zijn woning in Bilthoven. Hij was met messteken om het leven gebracht. Mark de J., destijds coach van toptennisser Robin Haase, was op de avond van zijn overlijden bij de zakenman op bezoek. Hij werd eerst gehoord als getuige, maar eind maart werd hij gearresteerd als verdachte van de moord op Everink. Belangrijkste bewijsmateriaal is DNA op van De J. op een van de messen die hij het lijk lagen.

Lees ook: Tenniscoach ‘was ontvoerd’ tijdens moord op Everink

Eind juni sprak De J. voor het eerst in het openbaar. Hij verklaart de bewuste avond van de moord gekidnapt te zijn. Het onderzoek wordt komende dagen afgerond. De zaak komt waarschijnlijk in december voor de rechter.