Vastgoedaffaire

Beleggers mogen Homburg geen fraudeur meer noemen

Boze beleggers mogen vastgoedondernemer Richard Homburg niet meer beschuldigen van manipulatie, bedrog, fraude en het runnen van een piramidespel. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland dinsdag geoordeeld in een zaak aangespannen door de vastgoedmagnaat. Homburg van misleiding beschuldigen mag wél.

Zo’n 9.500 vooral Nederlandse beleggers staken 440 miljoen euro in vastgoedfonds Homburg Invest. In 2011 ging de vastgoedonderneming failliet en het meeste geld van de beleggers in de rook op.

Een deel van de beleggers gaf Homburg de schuld van het faillissement en verenigde zich in de Vereniging van Homburg- en Geneba-gedupeerden (VHGG). Via de website en media beschuldigde VHGG Homburg onder andere van misleiding, manipulatie, mismanagement, bedrog, stelen, fraude, oplichting en het runnen van een piramidespel.

Homburg nam in oktober de vlucht naar voren en daagde onder andere VHGG voor de rechter vanwege aantasting van zijn goede naam en eer. De rechter gaf Homburg dinsdag grotendeels gelijk. Van misleiding mag VHGG Homburg blijven beschuldigen, maar het moet op de website een rectificatie plaatsen die stelt dat de kwalificaties manipulatie, bedrog, diefstal, fraude en piramidespel onrechtmatig zijn.