Toekomst van zelfrijdende auto’s in Wageningen onzeker

De provincie Gelderland zoekt een koper voor het experiment, waarin het eerder 4,1 miljoen euro investeerde.

De WEpod in Wageningen.
De WEpod in Wageningen. Foto: Robin van Lonkhuisen / ANP

De provincie Gelderland wil af van het experiment met de zelfrijdende auto op de openbare weg. Eerder investeerde de provincie 4,1 miljoen euro in het project met zogenaamde WEpods, die passagiers over de campus van de universiteit in Wageningen moesten gaan rijden. Een kandidaat om de wagens over te nemen is nog niet gevonden, waardoor de toekomst van de WEpods onzeker is, bericht De Gelderlander woensdag.

Begin dit jaar kwamen de wagentjes internationaal in de media, als de eerste proef met zelfrijdende auto’s op de openbare weg. Helemaal terecht was dat niet, want ook in landen als Frankrijk, Griekenland en de VS vonden al eerder vergelijkbare tests plaats. Niettemin trokken de WEpods veel internationale aandacht.

Lees ook: Zelfrijdende shuttlebusjes de weg op in Wageningen

Aanvankelijk stak de provincie 3,3 miljoen euro in het project, maar dat bedrag werd later verhoogd toen de autootjes een afwijking naar links bleken te hebben. Ook haalden de voertuigen niet de beloofde 50 kilometer per uur. De WEpods vervoeren op dit moment passagiers over de Wageningse campus, waar ze iedere dinsdag van 11.00 tot 13.00 uur als busdienst functioneren.

De eerste fase van het project is inmiddels afgelopen. In de tweede fase zou de technologie verder ontwikkeld moeten worden waardoor de autootjes ook in het donker kunnen rijden. Woensdag bericht De Gelderlander dat de provincie de financiering niet voorzet en de wagentjes wil afstoten, het liefst aan andere overheden, onderwijsinstellingen of ondernemers in de regio. Vooralsnog heeft zich volgens de provincie geen overnamekandidaat aangediend. “Er liggen nog obstakels op de weg”, zegt een woordvoerder van de provincie woensdag tegen ANP.